étterem, otthon, vacsora

Castro Kubájából indultak, nálunk is hódítanak a lakáséttermek

Itthon is egyre hódítanak a vendéglátás új formái. A legújabb trend a lakáséttermezés, ahol bárki felbérelhet egy séfet, hogy a szakember privát társaságban, több órán keresztül, finomabbnál finomabb ételekkel lepje meg a résztvevőket.Az elmúlt húsz évben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az olyan éttermek, melyeket egy-egy lakásban nyitottak meg. A vacsoraklub-szerű mozgalom eleinte hobbiszakácsokkal és lelkes amatőrökkel indult, de mára teljesen kinőtte magát. A lakáséttermek jelenleg rendkívül vonzó alternatívaként szolgálnak azok számára, akik bár szeretnének éttermet nyitni, de nincs elég tőkéjük ahhoz, hogy ezt meg is tegyék. Azzal, hogy nem kell meglehetősen drága ipari gépekre költeni, hatalmas rezsiszámlát fizetni és berendezni egy egész üzletet, sokat tud spórolni az, akinek szenvedélye a vendéglátás.

Ez is tetszhet: Egy korty profit? Hogyan fektessünk borba?

A lakáséttermek ötleteKubából ered, ahol a Fidel Castro idején uralkodó kommunista rezsim 1959-ben betiltotta a magántulajdonban lévő vendéglátóhelyek működését. A gazdasági katasztrófa sújtotta országban a túlélés egyik módszere volt, hogy az emberek titokban, saját lakásaikban hozzanak létre gerilla éttermeket. Az otthon létesített éttermek koncepciója ezután az egész világon elterjedt, mára pedig már Magyarországon is számos olyan vendéglő létezik, ahol privát légkörben élvezhetjük családunk vagy barátaink társaságát.

Az ilyen helyek legfőbb vonzereje az exkluzivitás: a privát meghívóval rendelkező vendégek akár Michelin-csillagos séfekáltal készített ételeket is fogyaszthatnak, sőt, külföldön már több olyan lakásétterem is működik, ahol egy vacsora mellé széles programkínálatból is válogathatnak az érdeklődők.
\u00e9tterem, vacsora, otthon

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock.

Érdekes lehet számodra: Így tépázták meg a hazai vendéglátást az elmúlt évek

Amellett, hogy ezek az éttermek egyedi élménnyel szolgálnak, az ilyen vendéglátóegységeknek a üzemeltetése is kiváltképpen előnyösnek mondható. A vendégek száma limitált, akik garantáltan ott is lesznek a megbeszélt időpontban, így nem kell attól tartani, hogy vajon elég ember tér-e be aznap az étterembe. A személyzetet is általában csupán pár fő teszi ki, maximum egy-egy pincért vagy sommeliert szükséges időnként alkalmazni.

De mennyibe is kerül beülni egy ilyen étterembe?

A legtöbb helyen az alapdíj körülbelül 25 ezer forinttól indul, de az árak persze a felszolgált fogások számától, az italválaszték minőségétől és általánosságban a vendégek kívánságaitól függenek. Nem ritka, hogy egy többfogásos étkezés ára eléri a 40-50 ezer forintot, de ugyanúgy, mint a rendes vendéglők esetében, a lakáséttermek piacán is különböző árkategóriájú helyek közül lehet választani.

Forrás: VG

Ne hagyd ki!