Ezeknek az utazási irodáknak nagyon bejött a járvány

A koronavírus-járvány óriási hatással volt az utazási irodák életére. Sokan rengeteget veszítettek az elmúlt évben, míg mások alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez, és óriásit kaszáltak. A leleményesebb válallakozások a digitális nomádokra szabták az utazási csomagjaikat. Az ötlet bejött, olyan felszállóágban van az üzletág, amilyenre eddig még nem volt példa.



A pandémia hatására rengeteg embernek nyílt lehetősége az otthoni munkavégzésre. Sokan annyira megszerették a távmunkát, hogy inkább felmondanának a munkahelyükön, mintsem hogy visszatérjenek az irodai munkavégzéshez. A távmunka remek lehetőséget kínál a dolgozóknak, hogy a munkájuk elvégzése mellett felfedezzék a világot is. Hiszen lényegtelen, honnan dolgoznak, egészen addig, amíg minden feladatukat ellátják. Miért is ne tölthetnék a hétvégéket és a délutánokat új helyek és kultúrák felfedezésével? A leleményes emberek megneszelték a jelenségben rejlő lehetőségeket, és egy percig sem haboztak, hogy kihasználják a digitális nomádok növekvő igényeit. Az elmúlt években számos cég jelent meg a piacon,amely távmunkásoknak kínál utazási csomagokat. Nézzünk néhány példát!

Egy hónap távollét

A Sojrn vállalat összekötötte a munkát a tanulással és a nyaralással. A cég egyhónapos utazásokat kínál távmunkásoknak, amelyeken a célállomáshoz köthető kulturális ismeretekkel gazdagíthatják tudásukat. Például filozófiát tanulhatnak Görögországban, belemerülhetnek a borászat rejtelmeibe Olaszországban, spanyolul tanulhatnak Kolumbiában, vagy épp welness ismereteiket bővíthetik Balin. Mindezt úgy, hogy a cég az igényeikhez és a munkarendjükhöz igazítja a fejtágítókat.

A cég mindent megtervez és biztosít, a repjegyektől kezdve a megfelelő munkakörnyezeten át egészen a helyi SIM kártyákig.

A cég áprilisban tette közzé az első utazási csomagjait. A toszkánai borkurzus összes helye 6 órán belül elkelt, de az indonéziai wellnes csomagjai is csupán kettő napig voltak elérhetők. A cég vezérigazgatója azt is elmondta, hogy már most több mint 4500 ember van a jövő évre szóló utazások várólistáin. A cég egyebek között hamarosan Dél-Afrikával, Mexikóvárossal, Párizzsal és Rómával bővíti kínálatát. A Sojrn vezetője szerint évről-évre egyre nagyobb lesz az igény az ilyesfajta szolgáltatásokra, ugyanis az emberek nem akarnak visszatérni a vírus előtti, régi kerékvágásba.

Igényre szabva

Azoknak sem kell aggódniuk, akik sokallják (vagy épp keveslik) a Sojrn által kínált egyhónapos utakat. Számos cég található a piacon, amelyek a vásárlók igényeihez mérten állítják össze a az utazási csomagjaikat. Természetes úgy, hogy tökéletes munkakörnyezet biztosítanak a távmunkásoknak. Ilyen cég például a Floasis.

A cég társalapítója, Lola Casamitjana szerint a home office elterjedése csupán idő kérdése volt, a folyamatot a pandémia jelentősen felgyorsította. Mivel egyre több embernek nyílik lehetősége az otthonából dolgozni, így a Floasis által kínált utazásokra is folyamatosan nő a kereslet. Kristina Kutan, a cég vezérigazgatója hozzátette, hogy sokáig ők is távmunkában dolgoztak, így pontosan tudják, milyen frusztráló, mikor elutazik valaki egy idegen országba, és csak az érkezése után derül ki, hogy a helyszín alkalmatlan a távoli munkavégzésre. Éppen ezért minden egyes szállást, amelyet az oldaluk kínál, szigorú ellenőrzésnek vetik alá, hogy senkit ne érjen csalódás.

A Floasis egy éves előkészületek után alig néhány napja indította el szolgáltatásait. A cég egész Európában és Marokkóban is kínál távoli munkavégzésre alkalmas szállásokat, amelyek között megtalálhatók francia kastélyok, portugál pincészetek és görög ökofarmok is. Az érdeklődők napokra, hetekre, és hónapokra is foglalhatnak szállást.

Ez már inkább world office

Ahogy Casamitjana mondta, a távmunka jelensége nem újkeletű. Az említett cégekhez hasonló vállalatok már évek óta jelen vannak a piacon. A Remote Year 2014-ben indult. A cég az egyhetes utazások mellet grandiózus, 12 hónapos, kontinenseken átívelő csomagokat is kínál.

Az Unsettled a szállások biztosítása mellett lehetőséget ad a hasonló gondolkodású emberek ismerkedésére. A vállalat egyhetes és egyhónapos csomagokat is kínál.

A Venture with Impact az Unsettled elképzeléseit vitte tovább. Hasonló időintervallummal és céllal üzemel, annyi különbséggel, hogy négy-tízfős csapatokat indít a kívánt célállomásokra. Minden jelentkező igényeit felmérik, és ahhoz mérten foglalják le a szállásokat. Ugyancsak hasonló gondolkodású embereket válogatnak a csoportokba, így a közösségépítés garantált.

A WiFly Nomads digitális nomádokat céloz ötnapos turnusokkal. Egy utazás Balira a cégnél nagyjából négyezer dollárt kóstál. A WiFly Nomads érdekessége, hogy az utazások mellett egy 12 hetes online kurzust is kínál, amelyben megtanítják a jelentkezőknek, hogyan pályázzanak sikeresen egy online munkát kínáló vállalat álláshirdetésére.

Látható, hogy óriási a kereslet az említett utazási csomagokra. És ez csak a kezdet. Az utazási irodák szerint az elkövetkező években robbanásszerű növekedés lesz tapasztalható a szektorban. Várhatóan egyre több hasonló cég fog megjelenni a piacon. Kérdés, a meglévő, hagyományos utazási irodák hogyan tudnak alkalamazkodni a megváltozott igényekhez.

The Conversation

Ne hagyd ki!