Úgy tűnik, hogy nem kiemelkedő gazdasági probléma az uniós szankciós politika
Fotó: Shutterstock

Megmondták a szakértők, meddig tarthat a gazdasági válság

Gazdasági szakembereket kérdeztek arról, hogy szerintük meddig húzódhat a mostani válságperiódus. Arra is választ adtak, hogy mi lehet a magyar gazdaság legnagyobb problémája jelenleg. Nem sokan jelölték meg az Unió szankciós politikáját.


A gazdasági problémák is képesek a megújulásra

A makrogazdasági folyamatokról, kockázatkezelésről és creditmanagementről szólt a VII. Országos Kereskedelmi Hitelkockázati Konferencia (OKHK). A rendezvény nagyjából 100 résztvevője között kutatást végeztek arról, hogyan látják a mostani válságperiódust.

Az Opten megjegyzi, hogy a működő cégek nagyjából 60 százaléka nem találkozhatott a Covid időszaka előtt gazdasági válsággal, hiszen 2008-at követően alakult. Igaz, hogy a korábbihoz hasonló válságos helyzetek kezelésére vannak forgatókönyvek, azonban nem lép fel kétszer teljesen ugyanaz a probléma a gazdaságban.

Jelenleg nemcsak hazánkban, hanem világszerte fennáll a recesszió veszélye. Évtizedek óta nem volt tapasztalható akkora infláció mint manapság (éves összevetésben 21,1 százalék volt az általános infláció októberben hazánkban - ilyen magas értékre 1996 óta nem volt példa Magyarországon). Emellett energetikai problémák is felmerülnek, valamint sok gondot szül az ukrajnai háború, az ellátási láncok akadozása és még sorolhatnánk. Ezek rossz hatással vannak gyakorlatilag a gazdaság összes szereplőjére.

A kutatás eredményei

A felmérésben résztvevők jelentős része a nyolc kiemelt, a magyar gazdaságot érintő legnagyobb kihívás közül az inflációt tette az első helyre. Az energiaárak, a megállapodás az EU-s pénzekről és a forintárfolyam a következő legjelentősebb gondok a többség megítélésében. A szakemberek szerint nem jelentenek kiemelkedő problémákat az Oroszországgal szembeni szankciók, a különadók és a hatósági árak.

Dr. Csorbai Hajnalka, az OPTEN stratégiai igazgatója és Vanek Balázs, az Atradius délkelet-európai igazgatóhelyettese mindezekhez hozzátették, hogy az egyik legnagyobb probléma a kiszámíthatatlanság is lehet.

Magyarország nyitott gazdaság, ebből fakadóan a gazdaság kitettsége is nagyobb. Több csőd, felszámolás, kényszertörlés és végelszámolás várható, aminek a kezdeti jelei már mutatkoznak. Tervezni pedig szükséges, rövid-, közép- és hosszútávon is

- emelték ki.

A válaszadók nagyjából kétharmada szerint maximum 4 évig lehet magasabb a válság miatti kockázati szint, viszont a harmaduk ennél pesszimistább, és hosszabb periódusra számít.

A konferencián mindemellett szóba került, hogy nagyobb figyelmet kaphat a jövőben az automatizálás és a digitalizáció is a gyors és hatékony reagálás érdekében. Továbbá a cégek java 5-10 százalékos növekedésre számít a ki nem fizetett számlák vonatkozásában, de sokan valószínűsítenek 20-50 százalékos emelkedést is.

Ne hagyd ki!