infláció, csökken

Illusztráció

Mikorra szelídül már egy számjegyűre az infláció? A miniszter elárulta!

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint a kormány inflációkezelő intézkedései annyira hatékonyak, hogy arra számítanak, októberre már akár egy számjegyűre is csökkenhet az infláció mértéke itthon.A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) júliusi gyorstájékoztatójából kiderült, az előző hónaphoz mérten átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. A jelentésből az látszik, hogy bár az élelmiszerek ára átlagosan 0,9 százalékkal olcsóbb lett, a szolgáltatások és a háztartási energia ára viszont 1,7, illetve 1,1 százalékkal drágult júniushoz képest.

Nagy Márton gyorsan reagált a közleményre, a minisztérium szerint ezek az adatok pedig azt mutatják, hogy a kormány „egyre inkább letöri az inflációt”.

A januári tetőzéshez viszonyítva már több mint harmadával alacsonyabb a szankciós infláció mértéke. Az infláció csökkentésének fontos eleme, hogy az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal csökkentek az élelmiszerárak, összességében pedig (éves alapon viszonyítva) már gyakorlatilag a felére csökkentette a kormány az élelmiszer-inflációt tetőpontjához képest

– írták.

Ez is tetszhet: Tovább drágulnak az élelmiszerek, mégis van minek örülnünk!

A miniszter hozzátette, hogy

ez már a dinamikus inflációcsökkenés időszaka, a célzott kormányzati intézkedések, azaz a kötelező akciózás és az online árfigyelő rendszer rendkívül hatékonyan és sikeresen működnek, mert öldöklő versenyt indítottak el az élelmiszer-kereskedelmi piacon, ez pedig egyre lejjebb és lejjebb szorítja az árakat.

Nagy szerint a júliusban elindított árfigyelőnek köszönhetően a megfigyelt 62 termékkategóriából 53-ban csökkentek az árak, átlagosan majdnem 8 százalékkal.

Érdekelhet: Túl olcsó néhány termék, korlátozást vezetett be a boltlánc

Itthon egyébként a januári csúcs alatt 25,7 százalékon állt az infláció, azóta csökkenni látszik az éves alapon számolt drágulás mértéke. Erre azért kerülhetett sor, mert azok a külső okok, melyek hozzájárultak az inflációhoz már javarészt elmúltak. Emellett a viszonyítási alap is csalóka: a jelenlegi árakat a hónapról hónapra egyre magasabb tavalyi értékkel hasonlítjuk össze, nem pedig az infláció előtti árakkal.

Bár a boltok polcain az árakat nézve úgy tűnhet, nagy mértékben mérséklődött a hazai infláció az elmúlt fél évben, nemzetközi összehasonlításban ezek még mindig nagyon magasnak számít. Az Eurostat adatai szerint az infláció júniusban például 19,9 százalék volt Magyarországon, ezzel szemben az euróövezetben ennek picivel több mint negyedét, 5,5 százalékot érte csak el.


Forrás: Telex

Ne hagyd ki!