Bod Péter Ákos az infláció hatásairól nyilatkozott a Haszonnak
Fotó: Haszon

Bod Péter Ákos a Haszonnak az infláció nyerteseiről és veszteseiről

Árrobbanás, hiperinfláció, milpengő, jegyrendszer, árbefagyasztás - a történelemből jól ismert fogalmak. A tej, a benzin, a rezsikiadások hatósági meghatározása: ez bizony már nem a régmúlt, hanem a jelen. De miért van ismét gyors pénzromlás? Bod Péter Ákos korábbi jegybankelnököt, a komoly témákról közérthetően beszélő Tudományos Stand Up rendezvénysorozat legújabb előadóját kérdeztük a húsbavágó problémáról és a megoldási lehetőségekről.


A 7 százaléknál nagyobb infláció aggasztóan magas, ráadásul az ármozgások iránya is kedvezőtlen

- kommentálja az elmúlt hónapok áremelkedését mutató statisztikáit Bod Péter Ákos, a komoly témákról közérthetően beszélő Tudományos Stand Up üzleti és tudományos előadássorozat következő rendezvényének előadója a Haszon Magazinnak adott exkluzív interjúban. Igaz, a 90-es évek elején, amikor ő vezette a Magyar Nemzeti Bankot, ennél jóval magasabb, 17 százalékos is volt a fogyasztói árak növekedése.

Csakhogy akkor egy egész rendszer alakult át, súlyos gazdasági válság mellett

- hívja fel a figyelmet. 2008 és 2019 között viszont egy hosszú és sikeres gazdasági ciklusnak lehettünk szemtanúi, amikor a fejlett országokban már az árak folyamatos csökkenésétől tartottak.

Az elmúlt évtized “gazdasági aranykorát” részben a recessziótól elhúzódásától tartó jegybankoknak köszönhettük, amelyek számolatlanul öntötték a pénzt a gazdaságba. Ez a pénzbőség eleinte nem okozott inflációt, mert a távol-keleti országok olcsó termékei féken tartották az árakat. A koronavírus-járvány miatt azonban - megrendelések híján - gyakorlatilag leállt a termelés, majd a járvány enyhülésekor nyersanyag- és áruhiány alakult ki, ami növelte és növeli az árakat.

Az infláció rossz a megtakarítóknak. Akinek viszont tartozása van, az örülhet, hiszen az infláció miatt annak valós értéke csökkenni fog. Például a magyar államnak, mert a forintban fennálló adósságának csökken az értéke, a növekvő bolti árakra rakódó áfa pedig hizlalja a bevételeket. A fix bérért dolgozókra és a nyugdíjasokra viszont az inflációval nehezebb idők jönnek

- mondja a közgazdász. Hozzáteszi, mivel a minimálbér idén nagyot emelkedett és a vállalkozások költségei nőnek, csakúgy, mint a családok elkölthető jövedelme az állami pénzosztás miatt, az árak minden bizonnyal legalább a tavalyi ütemben emelkednek majd az idén. A teljes interjú a Haszon magazin februári számában olvasható, az online előadás pedig március 22-én, 19 órakor lehet megnézni a Tudományos Standup online felületén.


Ne hagyd ki!