Infláció az eurózónában, infláció Magyarországon
Fotó: Shutterstock

Így áll az infláció az eurózónában, nálunk meg így

Júniusban az előzetesen közöltnek megfelelően 17 havi mélypontra enyhült az éves infláció az euróövezetben, főként az energiaárak csökkenésének köszönhetően - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétett adataiból. Mutatjuk a magyar adatot is.


Az euróövezetben az infláció júniusban az Eurostat végleges adatai szerint az előzetes becsléssel összhangban 5,5 százalék volt a májusi 6,1 százalék után. A júniusi inflációs adat 2022 januárja óta a legalacsonyabb az euróövezetben. Egy évvel ezelőtt, tavaly júniusban 8,6 százalék volt a fogyasztói árak éves növekedése és ez az idei év is 8,6 százalékos inflációval indult januárban.

Az energiaárak 5,6 százalékkal csökkentek júniusban éves összevetésben a májusi 1,8 százalékos esés után. A legnagyobb mértékben az élelmiszerek, alkoholos és dohánytermékek ára emelkedett júniusban, 11,6 százalékkal.

Az előző havihoz képest júniusban az előzetes becslésnek megfelelően 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Májusban nem változtak az árak havi bázison. A havi maginfláció az előzetes becsléssel összhangban 0,3 százalék lett a májusi 0,2 százalék után.

Így állunk itthon

2023. júniusban a fogyasztói árak átlagosan 20,1%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,3%-kal nőttek, írta gyorsjelentésében a KSH.

12 hónap alatt, 2022. júniushoz viszonyítva:

Az élelmiszerek ára 29,3%-kal emelkedett, a háztartási energia 34,3%-kal drágult, ezen belül a vezetékes gáz 43,0, a palackos gáz 44,6, az elektromos energia 26,6%-kal.

1 hónap alatt, 2023. májushoz viszonyítva:

A fogyasztói árak átlagosan 0,3%-kal emelkedtek. Az élelmiszereké átlagosan 0,4%-kal csökkent.


Ne hagyd ki!