Íg értékelte a jegybank az inflációs adatot
Fotó: Shutterstock

Tényszerű jegybanki értékelés az inflációról

Júniusban ötödik hónapja folytatódott az infláció lassulása. Az előző hónaphoz képest az infláció 1,4 százalékponttal csökkent, a lassulást szinte teljes egészében az élelmiszerek és az iparcikkek okozták - állapította meg a júniusi inflációs adatot értékelve a Magyar Nemzeti Bank (MNB).A jegybank kiemelte, az előző hónaphoz képest az éves maginfláció 2,0 százalékponttal 20,8 százalékosra mérséklődött. A maginfláció csökkenéséhez mindegyik termékfőcsoport hozzájárult. Az élelmiszerek inflációja hatodik hónapja lassul, így júniusban 29,3 százalék volt. A termékkörön belül mind a feldolgozott, mind a feldolgozatlan élelmiszerek éves árindexe jelentősen mérséklődött. Az élelmiszerinfláció lassulását elsősorban a tej és tejtermékek, valamint a kenyér és pékáruk árainak alakulása magyarázta. Az MNB megjegyezte azt is, hogy májushoz képest a feldolgozatlan élelmiszerek árai 1,3 százalékkal, a feldolgozott élelmiszerek árai pedig 0,6 százalékkal csökkentek.

Az iparcikkek éves inflációja 15,7 százalékra csökkent. A termékcsoport árai 0,5 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest. A nem tartós iparcikkek árai emelkedtek, amit a tartós iparcikkek árának csökkenése csak részben ellensúlyozott. A tartós iparcikkek árcsökkenéséhez legnagyobb mértékben a használt autók árcsökkenése járult hozzá.

A piaci szolgáltatások árai havi összevetésben a korábbi hónapokhoz képest lassuló ütemben, 0,6 százalékkal nőttek, az éves index - 2021. júliusa óta első alkalommal -csökkent, és 18,4 százalékos volt júniusban.

Az MNB elemzése kitért arra is, hogy a szabályozott árú termékek és szolgáltatások árai májushoz képest 0,3 százalékkal csökkentek. A vezetékes gáz árának csökkenése változatlanul arra volt visszavezethető, hogy a lakossági szereplők alkalmazkodásának és a kedvező időjárásnak köszönhetően a fogyasztók nagyobb hányadának fogyasztása esett az alacsonyabb hatósági ár mennyiségi korlátja alá.

Ne hagyd ki!