Maradt a kamat, nem lépett a jegybank
Fotó: Shutterstock

Nem nyúlt hozzá a jegybank az egyhetes betét kamatához

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy az előző három héten- az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel negyedik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután az idei aukción megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát.


  Meg sem rezzent a forint

A forint árfolyama érdemben nem reagált. Az euró 355,74 forinton kezdett csütörtökön, és az egyhetes betéti tender meghirdetése előtti pillanatokban 356,17 forinton állt. Öt perccel később az euró jegyzése 356,21 forintra változott. A dollár 313,55 forinton indította a napot, röviddel fél tíz előtt 313,49 forinton állt, öt perccel később pedig 313,57 forinton jegyezték.

A múlt héten 680 milliárd forinttal 10 290 milliárd forintra emelkedett az egyhetes betétek állománya, de igazán nagyot az idei első héten ugrott, amikor a lejáraton felül 3163 milliárd forint friss betétet helyeztek el a bankok az emelések után először megállított 4,0 százalékos kamaton.

Novemberi kamatdöntő ülésén jelentette be a monetáris tanács, hogy ismét elválasztja az egyhetes betét kamatát az alapkamattól.

A cél az infláció letörése

A legutóbbi, decemberi kamatdöntő ülésen a monetáris tanács 30 bázisponttal 2,40 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és 80 bázisponttal 2,40 százalékra az egynapos betét kamatát; az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamata 30 bázisponttal emelkedett 4,40 százalékra.

A monetáris tanács december 14-i kamatmeghatározó ülésének rövidített jegyzőkönyvében a tanács tagjai kiemelték annak fontosságát, hogy az egyhetes betéti rátában bekövetkező lépések tartósan beépüljenek az MNB alapkamat-emelési ciklusába is. Ezt biztosítandó az alapkamat 2022-ben felzárkózik és ismét összeér az egyhetes betéti ráta szintjével.

Elemzők azonban nem zárják ki, hogy a tartósan magas infláció mellett az MNB várhatóan tovább emelje majd a kamatot. A feltételezések szerint jegybank átáll majd a heti szigorításról a havira annak elkerülése érdekében, hogy a másodkörös hatások tartósan magasra emeljék a maginflációt.


Ne hagyd ki!