Már 20 pontnál jár a kormány gazdaságot felpörgető terve

A korábbi 6, illetve 7-pontos terv után újabb, ezúttal is 7 intézkedésből álló csomagot mutatott be a gazdasági újraindításért felelős operatív törzset irányító Szijjártó Péter.


A külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán ismertette az újabb intézkedéseket, amelyek célja a beruházásokért zajló verseny megnyerése.

A 7 pont

  1. A magyar építőalapanyag-ipar fejlesztése érdekében, illetve azért, hogy minél több magyar piaci szereplő legyen, 5,5 milliárd forint közpénzt kap az Inno Startech a 14 milliárdos biharkeresztesi beruházásához
  2. Az Eximbank újabb 100 milliárd forintos keretösszegig kedvezményes beruházási hitelt ad a magyar vállalkozásoknak (eddig 500 milliárdot adtak már cégeknek)
  3. Elindul a Széchenyi Mikrohitel program, ami azoknak a mikrovállalkozásoknak ad fejlesztésre hiteltámogatást, amelyek egyébként túl kicsik ahhoz, hogy a bankok foglalkozzanak velük (10 év alatt 50 milliárd forintot szán erre a kormány, a vállalkozások 10 évre 0,5 százalékos kamattal igényelhetnek majd hitelt)
  4. Felgyorsítják a közbeszerzéseket blanketta-kiírásokkal, hogy az előzetes vizsgálatok 5 nap alatt lefuthassanak
  5. Indul egy Nemzeti Beruházási Helyszínkereső szolgáltatás, ami lényegében a Lechner Tudásközpont fejlesztése
  6. Azért, hogy minél több magyarnak jusson munkahely, 10-ről 20 százalékra emeli a kormány azt a kvótát, ameddig külföldi munkavállalókat alkalmazhatnak a külföldi cégek Magyarországon
  7. Létrejön egy termőföld tőkealap az Eximbanknál, amely 400 millió euróból segíti majd földhöz jutni a magyar élelmiszeripari szereplőket.

A korábbi hétpontos tervről ITT, a hatpontosról pedig ITT írtunk részletesen.

A legújabb 7-pontos terv


The Conversation

Ne hagyd ki!