A miniszter elmondta, meddig marad a kamatstop
Fotó: Shutterstock

A miniszter elmondta, meddig marad a kamatstop

A kormány ismét meghosszabbítja a kamatstopot és addig tartja fenn az intézkedést, ameddig a jegybanki alapkamat 10 százalék alá nem csökken - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón.


A tárcavezető emlékeztetett: a lakossági és a kis- és közepes vállalkozásokra vonatkozó kamatstop hatálya június 30-ával járna le, a kormány ugyanakkor ismételten a meghosszabbítás mellett döntött.

Hangsúlyozta: pillanatnyilag az infláció mértéke és ebből adódóan a jegybanki kamat mértéke miatt nem tudnak változtatni a kamatstop intézményén.

Ha jegybanki alapkamat 10 százalék alá csökken, akkor fogja a kormány kivezetni a kamatstopot. Ehhez egy számjegyű inflációra van szükség, és a kormány úgy gondolja, hogy ez az idei év végére elérhető.


2022. januárban lakossági kamatstop bevezetéséről döntött a kormány, és 2022 novemberében a kkv-rak is kiterjesztete. A kormány most ismét a meghosszabbítás mellett döntött, amely mintegy 350 ezer családod véd meg a magas kamatok ellen. A kamatstoppal védett lakossági hitelállomány meghaladja az 1360 milliárd forintot. Hozzátetette: a kamatstop 2022-ben 80 milliárd forinttal, az idei első félévben 60 milliárd forinttal segítette a családokat. A kkv-k esetekben kezdetben 60 ezer céggel indult a kamatstop intézménye, de jelenleg mintegy 28500 vállalkozás mentesül a magas alapkamat jelentette tehertől, a kamatstop alá tartozó hitelállomány 1000 milliárd forintot tesz ki. Eddig a cégek esetén a kamatstop miatt nem megfizetett teher mintegy 80 milliárd forintot tett ki, írja beszámolójában a Portfolio.

A miniszter elmondta azt is, hogy a most készülő 2024-es költségvetés 2,9 százalékos GDP-arányos deficitcéllal készül, 4 százalék közeli GDP-növekedési előrejelzés mellett, igaz sok a bizonytalanság.

A miniszter azt is elmondta hogy a parlament 85 százalékos támogatottsággal elfogadta az igazságügyi törvény módosítását, ezzel néhány héten belül a kormány minden uniós feltételnek meg fog felelni a kohéziós pénzek tekintetében, így egy hónap múlva tudunk számlákat küldeni Brüsszelnek, ez a hétéves költségvetésre vonatkozik - közölte Gulyás.


The Conversation

Ne hagyd ki!