A magas készpénzállománynak magasak a gazdasági, társadalmi, környezeti költségei.Sok baj van vele

A Magyar Bankszövetség szerint csökkenteni kellene a forgalomban lévő készpénzállományt - írja keddi számában a Világgazdaság. Magyarországon 2012 óta majdnem megháromszorozódott a forgalomban lévő készpénz mennyisége: 2652 milliárd forintról 7265,5 milliárdra. A bankárok szerint ezek a legfontosabb hátrányai a sok bankjegynek:

  • a magas költségszint (a GDP 0,4 százalékára tehető a kevesebb készpénz előállításából, tartásából adódó társadalmi költségmegtakarítás)
  • a szürke- és a feketegazdaság táplálása (ezek visszaszorítása a GDP 1,3 százalékának megfelelő többlet költségvetési bevételt eredményezhet)
  • a tulajdonosok testi épségét is veszélyeztetni képes biztonsági kockázatok
  • számos negatív környezeti hatás (előállítás, utaztatás, megsemmisítés okozta károsanyag-kibocsátás)

Javaslatok

A bankszövetség már 2019 őszén kiadott egy Javaslatok a készpénzállomány csökkentésére című tanulmányt, amelyben többféle megoldást ajánlott a döntéshozók figyelmébe. E javaslatok közé tartozik például:

  • az 500 ezer forint feletti tranzakciókra bevezetendő készpénzhasználati limit
  • a pénzügyi tranzakciós illeték kivezetése
  • a díjmentes havi kétszeri készpénzfelvétel eltörlése (vagy az összeghatár 50 ezer forintra csökkentése)
  • sárga csekkel fizetés esetén az elektronikus fizetés előnyben részesítése
  • valamint az állam, az önkormányzatok és a magánszemélyek közötti pénzmozgás elektronikus irányba terelése
The Conversation

Friss

Fotó: airbus.com

Nyáron már termel a gyulai Airbus-gyár – Ilyen helikoptereket láthat el

Jövő júliusban kezdi meg a termelést a gyulai Airbus-gyár, ahol a repülőgépgyártó helikoptereinek sárkányszerkezetéhez és dinamikus rendszereihez gyártanak majd precíziós alkatrészeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Gigabírság: A versenyhivatal lecsapott Bige László cégére és társaira

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. Az eljárásban összesen 11 hazai szereplő volt érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést. A hivatal 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki. A Nitrogénművek közölte, hogy egyelőre részletesen tanulmányozza, de érdemben elutasítja és bírósági úton mindenképpen megtámadja a döntést.


TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Így néz ki Magyarország első elektromos autója – Mutatjuk a fotókat!

Ma megkezdték a Mercedes-Benz EQB sorozatgyártását Kecskeméten. Ez az első tisztán elektromos meghajtású modell, amelyet Magyarországon gyártanak.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!