A nyers adatok szerint tavaly 5,1 százalékkal csökkent a magyar gazdaság teljesítménye a megelőző évhez képest. Akkor, vagyis 2019-ben még 4, 6 százalékos növekedést mért a KSH. Ezt tette velünk a járvány.


Tudjuk, hogy a „dzsídipi" adatok böngészése nem közönségszórakoztató olvasmány, de nem is ez a cél. Ha ugyanis belegondoltok egy kicsit, a száraz számok mögött mindig ott vannak a hétköznapok, az egyéni sorsok, élethelyzetek, a munkahely, a család, a megélhetés. Éppen ezért nem mehetünk el mi sem szó nélkül a Központi Statisztikai Hivatal most kiadott, úgynevezett első becslése mellett.

A negyedik negyedév eredményei már biztatóak. Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) ebben a három hónapban az előző negyedévhez képest 1,1 százalékkal nőtt, igaz, 3,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez mért növekedéshez leginkább az ipar, valamint az információs, kommunikációs terület járult hozzá.

Negyedéves összevetésben másodszor nőtt a GDP a harmadik negyedévi 11,4 százalékos emelkedés után, amivel a gazdaság kikerült a technikai recesszióból. Elismerjük, hogy ez a mondat inkább a szakértőknek szól. Technikai recesszióról akkor beszélhetünk, ha a gazdaság teljesítménye két, egymást követő negyedévben is visszaesik a megelőző negyedévhez képest.

Nem könnyű számolni

A KSH figyelmeztetett arra is, hogy a koronavírus okozta járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet olyan gyors változásokat okozott a gazdasági környezetben, amelyek az adatminőségre, a becslési módszerek eredményességére és a szezonalitásra egyaránt hatással vannak, ezért a szokásosnál jelentősebb mértékben befolyásolhatják a későbbi felülvizsgálatok eredményét.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Sorstársait segíti a semmiből jött milliárdos üzletasszony

Az indonéziai Tessa Wijaya mindig is arról álmodott, hogy sikeres karriert fusson be a fintech szektorban. Képzetlen, délkelet-ázsiai nőként azonban ez szinte lehetetlennek tűnt. Kitartásának köszönhetően minden akadályt leküzdött, dollármilliárdos üzletet alapított, most pedig azon dolgozik, hogy más nők is a nyomdokaiba lépjenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gates, Musk és Cook nem finomkodik, ha Steve Jobs-ról van szó

Steve Jobs bevonult a történelembe. Munkatársak és versenytársak tömegei tulajdonították sikerük egy részét Jobs-nak, aki kereken 10 évvel ezelőtt hagyott itt minket örökre. Ma van a nemzetközi Steve Jobs megemlékezés napja, utánajártunk, hogyan vélekednek az üzletemberről napjaink meghatározó piaci szereplői.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!