Gyengébben áll a magyar gazdaság, mint egy éve
Fotó: Shutterstock

Itt a friss adat a hazai gazdaság csökkenő teljesítményéről

Az idei második negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 2,4%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, a csökkenést mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye- jelentette a KSH.Magyarország bruttó hazai terméke 2023 második negyedévében a nyers adatok szerint 2,4%-kal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,3%-kal csökkent, írja gyorsjelentésében a KSH.


A gazdasági teljesítmény csökkenéséhez legnagyobb mértékben az ipar, a piaci szolgáltatások, ezen belül főként a szállítás, raktározás és a kereskedelem járultak hozzá. A csökkenést mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye. A szolgáltatások hozzáadott értékének csökkenését részben ellensúlyozta a humánegészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ág jelentős növekedése, megközelítve a Covid-járvány előtti szintet.

2023 első félévében a bruttó hazai termék 1,7%-kal elmaradt az előző év azonos időszakitól.


A hvg.hu azt írja, éves szinten a mostaninál nagyobb visszaesést utoljára 2020 október-decemberében – a Covid második hullámában – mértek,az pedig, hogy négy egymást követő negyedévben is csökkenés jöjjön ki az előző három hónaphoz képest, most először történt meg, amióta 1995-ben a mostani módszertan szerint kezdték mérni a GDP-t (már a három egymás utáni negyedéven át tartó technikai recesszió is csak egyszer fordult elő, 2008-2009-ben).


Ne hagyd ki!