Budapesti reptér
Fotó: Shutterstock

Egy lépéssel közelebb a Liszt Ferenc reptér visszavásárlásához

A Budapest Airport többségi tulajdonosa, az AviAlliance közleményben jelezte, hogy a kormány elfogadta a feltételeiket és megkezdik a cég átvilágítását – írja a hvg.hu.Ennyi volt akkor, ennyi lehet most

A Budapest Airport tulajdonosai a cég közös átvilágítási eljárását kezdeményezték a magyar kormánynál – jelentette be a többségi tulajdonos, az AviAlliance GmbH, aki szerint ez a lehetséges első lépés a repülőtér eladása felé. Az AviAlliance azt is megerősítette, hogy a magyar kormány által vezetett konzorcium egy felülvizsgált, nem kötelező erejű vételi ajánlatot tett a repülőtér megvásárlására.

Az AviAlliance közleménye szerint „a magyar kormány elfogadta a feltételeket a hivatalos tárgyalások megkezdéséhez" ezért úgy döntöttek, hogy elindítják az átvilágítási folyamatot. „Ez egy lehetséges első lépés a repülőtér eladása felé, ugyanakkor hangsúlyozni kívánjuk, hogy a folyamat kimenetele bizonytalan" – áll a dokumentumban.

Piaci pletykák szerint, és ha hihetünk az eddigi értékbecslőknek az ár 4,4 milliárd euró körül alakulhat. Az Index 10 éve az írta, 2005-ben a reptér 75 százalékért 464,5 milliárd forintot kapott az állam, majd a fennmaradó 25 százalékért 2011-ben 36,6 milliárdot.

Az elmúlt hetekben tobbször is foglalkoztunk a témával, írtunk arról, hogy a kormány repülőtér-fejlesztési stratégiájában az a célkitűzés is szerepel, hogy öt-nyolc éves távlatban a mostani egy helyett 4-5 komolyabb repülőtere lesz az országnak. Ebben a cikkben pedig arról számoltunk be, hogy megkezdődött a Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi út fejlesztésének előkészítése. A Budapest Fejlesztési Központ kérdőívet indított el, amelyben a környéken élők és az itt közlekedők véleményét kéri ki, milyen fejlesztéseket tartanának szükségesnek.

Ne hagyd ki!