Számolgathatnak a katások
Fotó: Shutterstock

Most fenyegeti csak igazán a nyugdíjveszedelem a katás vállalkozókat

Jövőre a katások járulékalapja minden esetben kisebb lesz, mint a minimálbér, így minden katás szolgálati idejét arányosítani kell. Mutatjuk a nyugdijguru.hu számításait.


Nyugdíjcsapdában

A kisadózó vállalkozás 2022-ben is a főállású kisadózó után havi 50 ezer forint, a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25 ezer forint tételes adót fizet.A kisadózó vállalkozás választhatja, hogy a főállású kisadózó után magasabb összegű – minden megkezdett naptári hónapra 75 ezer forint – tételes adót fizet. Rossz hírünk van, a minimálbér emelése miatt mindhárom lehetőség választása esetén gond lesz a szolgálati idővel. Mutatjuk, miért.

2021. december 31-éig csak az 50 ezer forint tételes adót fizető katás vállalkozókat fenyegette kettős veszedelem a nyugdíjuk tekintetében, de a minimálbér és a garantált bérminimum 2022. évi emelésével összefüggésben szükséges adóintézkedésekről benyújtott törvényjavaslat tükrében a 75 ezer forint tételes adót fizető katások is ebbe a körbe kerültek.

Az egyik veszedelem az, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) körébe tartozók nyugdíjszámítás során figyelembe vehető szolgálati idő az arányosítás miatt rövidebb lesz, és e rövidebb (arányosított) szolgálati idő alapján kell majd megállapítani azt a nyugdíjszorzót, amellyel a számított nettó életpálya átlagkeresetüket meg kell szorozni a nyugdíj összegének meghatározásához.

A másik veszedelem az, hogy e számított nettó átlagkeresetet is csökkenti a katás időszakban beszámítható kereset nagyon alacsony összege.

A számítások

Ha a főállású kisadózó 50 ezer forint tételes adót fizet, akkor a nyugellátásra jogosító szolgálati idejét a nyugdíjjárulék alapját képező kereset (2022. január 1-jétől 108 ezer forint) és a mindenkor érvényes minimálbér (2022. január 1-jétől 200 ezer forint) arányában kell meghatározni, vagyis 2022-ben egy katás nap csak 0,54 napnyi szolgálati időnek számít a majdani nyugdíjszámítás szempontjából.

Ha egész évben katás valaki, akkor 2022-es év 365 napja helyett csak 197 nap olyan szolgálati időt szerez, amely a nyugdíjszámítás során majd beszámítható lesz.

Az 50 ezer forint tételes adót fizető katások helyzete az előző néhány évhez képest is tovább romlott e tekintetben, mert

  • 2016-ban még 267 napnyi,
  • 2017-ben 257 napnyi,
  • 2018-ban 250 napnyi,
  • 2019-ben 236 napnyi,
  • 2020-ban 228 napnyi,
  • 2021-ben 222 napnyi

szolgálati időt szerezhettek.

A számításnál ráadásul figyelmen kívül kell hagyni annak az időszaknak a naptári napjait, amelyeken a biztosítás szünetelt vagy a biztosítottnak nem volt nyugdíjjárulék-köteles keresete, jövedelme.

Ha a főállású kisadózó 75 ezer forint tételes adót fizet, akkor a nyugellátásra jogosító szolgálati idejét 2021. december 31-éig nem kell arányosítani, mivel a nyugdíjjárulék alapját képező kereset eddig az időpontig minden évben meghaladta a minimálbér összegét.

2022. január 1-jétől azonban a 75 ezer forint tételes adót fizető katás vállalkozó nyugdíjalapja 170 ezer forintról csak 179 ezer forintra nő, vagyis elmarad a 200 ezer forintos minimálbér összegétől.

Ezért 2022. január 1-jétől a 179 ezer forint járulékalap és a 200 ezer forint minimálbér arányában kell meghatározni a 75 ezer forint tételes adót fizető főállású katás szolgálati idejének arányosító tényezőjét.

Így 2022-ben egy emelt összegű tételes adót fizető katás vállalkozó egy napja csak 0,9 napnyi szolgálati időnek számít a majdani nyugdíjszámítás szempontjából. Ha egész évben emelt összegű tételes adót fizető katás valaki, akkor a 2022-es év 365 napja helyett csak 329 nap olyan szolgálati időt szerez, amely a nyugdíjszámítás során majd beszámítható lesz.

A számításnál ráadásul ez esetben is figyelmen kívül kell hagyni annak az időszaknak a naptári napjait, amelyeken a biztosítás szünetelt vagy a biztosítottnak nem volt nyugdíjjárulék-köteles keresete, jövedelme.

Törvénymódosítási szándékról egyelőre nincs tudomásunk, ezért a katás vállalkozóknak nyomatékosan ajánljuk, hogy (ha még nem tették meg) sürgősen válasszanak valamilyen öngondoskodási módot, megtakarítási eszközt, különben nyugdíjasként felkopik az álluk.

További részletek a nyugdijguru.hu cikkében.

Ne hagyd ki!