Villanykörte a naplementében, narancssárgás-kékes háttérben
Fotó: Unsplash

Sikerre vágysz az üzletben? Így "vezetékeld" át az agyad!

A kreativitás és az innovatív gondolkodás napjainkban elengedhetetlen egy sikeres vállalkozás felépítéséhez. Szerencsére olyan képességekről van szó, amelyek fejleszthetők, épp csak „át kell vezetékelni" az agyunkat. Az Entrepreneur összegyűjtött öt praktikát, amelyek segíthetnek beindítani az agytekervényeinket. Nézzük, miről van szó!


Olvass könyvet!

Kutatások bizonyították, hogy azok, akik rendszeresen olvasnak, vagy általánosságban pozitívan viszonyulnak az olvasáshoz, kreatívabban gondolkodnak. Bár a vállalkozók jellemzően inkább az üzleti könyveket preferálják, érdemes néha tenni egy kitérőt a fantáziavilágba is. Számos alkalommal bizonyítást nyert, hogy egy fantasy olvasása rendkívül hatékonyan kapcsolja össze az agyunk kreatív jobb felét az analitikus bal felével. Éppen ezért egész nyugodtan porold le a könyvespolcodon pihenő Gyűrűk Ura kötetet, és merülj bele J.R.R. Tolkien varázslatos világába.

Brainstorming

Gondolj az agyadra úgy, mint egy izomra! Ahogy a konditeremben erősítheted a testedet, úgy az agyadat is edzheted. Méghozzá kreatív gondolkodásra! Ennek az egyik legjobb módja az, ha korlátozások nélkül, szabadon elkezdesz ötletelni, azaz brainstormingolni (szépen, magyarosan).

Időnként állíts kihívásokat magad elé. Ha van egy megoldásra váró probléma, akkor próbálj meg annyi ötlettel előállni, amennyivel csak bírsz, és írj le mindent, ami eszedbe jut. Fontos, hogy ne vess el egyetlen ötletet sem, bármennyire is szürreálisnak tűnik eleinte. A praktika segítségével nyitottabb leszel a jövőben a széleskörűbb megoldásokra, ami végső soron kreatívabb problémamegoldást eredményez.

Horizontális tanulás

Nincsen semmi probléma azzal, ha valaki egyetlen szakterületre specializálódik. Sőt, a legtöbb üzletember büszkén hirdeti a csúcsra pörgetett szaktudását. Érdemes azonban más területekre is elkalandozni, és egy bizonyos tudásanyagot elsajátítani. Ez nem az jelenti, hogy a világ összes szakmáját ki kell tanulni. Elég, ha nagyjából megérted az adott terület működését. A bővített tudásbázisodnak köszönhetően kreatívabb, innovatívabb megoldásokkal állhatsz elő. Több tapasztalat, több ismeret, jobb megoldások! Ezt eredményezi az úgynevezett horizontális tanulás.

Urald a zavaró tényezőket

Érdekes kapcsolat van a figyelemelterelő tényezők és a kreativitás között. A kreatív embereket nagyon könnyű megzavarni, ráadásul meglehetősen sok figyelmet szentelnek az irreleváns információkra. Ez első hallásra hátránynak tűnhet, de valójában azt jelenti, hogy az adott egyén sokkal több információt képes magába szívni, mint a kevésbé kreatív társai. Ez azt eredményezi, hogy a kreatív emberek nagyobb valószínűséggel állnak elő alternatív megoldással és kevésbé támaszkodnak a nyilvánvaló, sablonos gondolatokra.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a vizuális zavaró tényezők ellehetetleníthetik a gondolkodási folyamatokat. Éppen ezért fontos, hogy rendezett környezetben dolgozz, és lehetőleg csak akkor használd az okostelefonodat, amikor tényleg szükség van rá.

Tudatos szünetek

Egy okosan beiktatott szünet brutális löketet adhat a kreativitásodnak. Ez természetesen lehet egy kávé a kollégákkal, de a feladatváltás is tudatos szünetnek minősül. Ha úgy érzed, megrekedtél egy feladattal, egyszerűen kezdj bele egy másik teendőbe. Ezzel javíthatod a kognitív rugalmasságodat, és jobban tudsz majd alkalmazkodni a különböző helyzetekhez. Ráadásul felfrissülve térhetsz vissza az eredeti problémához.

Egy tudatos feladatváltás úgy táplálja a kreativitást, hogy közben nem károsítja a termelékenységet.

Mindenkiben ott rejlik a kreativitás és az innováció. Egy kis extra erőfeszítéssel pedig bárki fejlesztheti ezeket a képességeket.


Ne hagyd ki!