Kerekes székes piktogram egy paroklóban az útra felfestve
Fotó: Unsplash

Félmillió forintos kompenzációt kaphatnak a rokkantnyugdíjasok

Az 500 ezres egyszeri juttatás kiutalásához február végéig nyilatkozhatnak azok a rokkantnyugdíjasok, akik a 2011. december 31-ét követő első komplex felülvizsgálatot követően rokkantsági ellátásra váltak jogosulttá, de az alacsonyabb összegű volt, mint az addig folyósított ellátás. A félmilliós juttatást az kaphatja meg, aki nyilatkozik arról, hogy az ellátása összegének csökkenésével összefüggésben ezen túlmenően további igénye nincs – derül ki az enpenzem.hu cikkéből.


Jogsértés

Hosszas vita után az Alkotmánybírság (Ab) még 2018-ban mondta ki: a kormány megszegte az emberi jogok védelméről szóló nemzetközi szerződést azzal, ahogy az elmúlt években elvette a rokkantnyugdíjasok juttatásainak nagy részét. A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 2021. július 1-jétől hatályos 33/B. §-a rendelkezik arról, mit várhat az, aki a 2011. december 31-ét követő első komplex felülvizsgálatát követően rokkantsági ellátásra vált jogosulttá, de az alacsonyabb összegű volt, mint az addig folyósított ellátás – számol be azenpenzem.hu.

Félmilliót kap, aki lemond a további igényekről

A törvény rendelkezéseit bemutató cikkből kiderül: a félmillió forintos egyszeri juttatást az kaphatja meg, akik nyilatkozik arról, hogy az ellátása összegének csökkenésével összefüggésben ezen túlmenően további igénye nincs. Aki nem mond le jogairól, az nem élhet ezzel a kompenzációval. Számára azt ajánlják, hogy kérelmezze a rehabilitációs hatóság állapotvizsgálatát. Az állapotvizsgálat célja annak meghatározása, hogy a rokkantsági ellátást megalapozó első komplex felülvizsgálat időpontjában a 2012. január 1-jét közvetlenül megelőző fizikai állapothoz képest tényleges javulás következett-e be.

Határidők

  • Az 500 ezer forintos egyösszegű kompenzáció elfogadásának nyilatkozata: 2022. február 28.
  • Az állapotváltozás visszamenőleges vizsgálatára irányuló kérelem benyújtása: 2022. június 30.
  • Állapotvizsgálat elvégzése: 2023. június 30.

A Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága 2021. december 31-ig tájékoztatja az érintetteteket tértivevényes levélben.

Ne hagyd ki!