Az 500 ezres egyszeri juttatás kiutalásához február végéig nyilatkozhatnak azok a rokkantnyugdíjasok, akik a 2011. december 31-ét követő első komplex felülvizsgálatot követően rokkantsági ellátásra váltak jogosulttá, de az alacsonyabb összegű volt, mint az addig folyósított ellátás. A félmilliós juttatást az kaphatja meg, aki nyilatkozik arról, hogy az ellátása összegének csökkenésével összefüggésben ezen túlmenően további igénye nincs – derül ki az enpenzem.hu cikkéből.


Jogsértés

Hosszas vita után az Alkotmánybírság (Ab) még 2018-ban mondta ki: a kormány megszegte az emberi jogok védelméről szóló nemzetközi szerződést azzal, ahogy az elmúlt években elvette a rokkantnyugdíjasok juttatásainak nagy részét. A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 2021. július 1-jétől hatályos 33/B. §-a rendelkezik arról, mit várhat az, aki a 2011. december 31-ét követő első komplex felülvizsgálatát követően rokkantsági ellátásra vált jogosulttá, de az alacsonyabb összegű volt, mint az addig folyósított ellátás – számol be azenpenzem.hu.

Félmilliót kap, aki lemond a további igényekről

A törvény rendelkezéseit bemutató cikkből kiderül: a félmillió forintos egyszeri juttatást az kaphatja meg, akik nyilatkozik arról, hogy az ellátása összegének csökkenésével összefüggésben ezen túlmenően további igénye nincs. Aki nem mond le jogairól, az nem élhet ezzel a kompenzációval. Számára azt ajánlják, hogy kérelmezze a rehabilitációs hatóság állapotvizsgálatát. Az állapotvizsgálat célja annak meghatározása, hogy a rokkantsági ellátást megalapozó első komplex felülvizsgálat időpontjában a 2012. január 1-jét közvetlenül megelőző fizikai állapothoz képest tényleges javulás következett-e be.

Határidők

  • Az 500 ezer forintos egyösszegű kompenzáció elfogadásának nyilatkozata: 2022. február 28.
  • Az állapotváltozás visszamenőleges vizsgálatára irányuló kérelem benyújtása: 2022. június 30.
  • Állapotvizsgálat elvégzése: 2023. június 30.

A Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága 2021. december 31-ig tájékoztatja az érintetteteket tértivevényes levélben.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!