Az elszaladó árak miatt újabb nyugdíjemelés jöhet novemberben

A tervezettnél magasabb infláció miatt a pénzügyminiszter úgy látja, hogy novemberben ismét meg kell emelni a nyugdíjakat. Az emelt összeget az év elejéig, vagyis visszamenőleg kapják meg az arra jogosultak.


Ha az éves infláció magasabb lesz 3,6 százaléknál, és jelenleg ez a legfrissebb számítások szerint igen valószínűnek tűnik, akkor novemberben újabb nyugdíjemelés és visszamenőleges kifizetés következik

- mondta Varga Mihály az Origo-nak adott interjújában.

Hogyan is számolják a nyugdíjemelést?

A nyugdíjak minden januárban az infláció előző évben megbecsült mértékével növekednek, ha azonban a pénzromlás év közben végül erőteljesebb a tervezettnél, nyugdíj-kiegészítés jár. A különbözet januárig visszamenőleg illeti meg a jogosultakat. 2021 elején három százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, tavaly ugyanis arra lehetett számítani, hogy ekkora lesz idén az infláció. Tavasszal már egyértelműen látszott, hogy ennél valamivel nagyobb, 3,6 százalék körüli a pénzromlás. Ha a kormány tartotta volna magát a korábbi gyakorlathoz, akkor novemberben fizette volna ki a különbözetet. A járvány miatt azonban úgy döntött, hogy a 0,6 százalékos emelést már júniusban folyósítja. Ez meg is történt.

A júniusi kiegészítő nyugdíjnövelés a számítások szerint átlagosan nagyjából évi tízezer forintot jelentett. Összességében 26 milliárd forinthoz jutott így a 2,5 millió hazai nyugdíjas. Az átlagon belül azonban nagy volt a szórás: 100 000 forintos nyugdíjnál havi 600, a 28 500 forintos minimális nyugdíjnál 171 forinttal nőtt az ellátás összege.

Mire számít most a pénzügyminiszter?

Ha az éves infláció 3,6 százaléknál is nagyobb lesz, akkor a hagyományos, törvényben rögzített menetrend lép életbe, vagyis jön a novemberi nyugdíjemelés, amiről Varga Mihály beszélt az interjúban. A pénzügyminiszter 4,2 százalékos éves inflációval számol, ami újabb 0,6 százalékos évközi emelést jelent a nyugdíjaknál. Két, egymást követő évközi nyugdíjemelésre még nem volt példa. Ha pedig a gazdasági növekedés éves mértéke meghaladja a 3,5 százalékot, nyugdíjprémium is jár az ellátásra jogosultaknak. Ez volt a jó hír. A rossz hír az, hogy az inflációkövető emelésnek köszönhetően reálértéken megmarad a nyugdíjak értéke, viszont a mostaninál is jobban el fog szakadni a fizetésektől. Jövőre ugyanis 7,7 százalékos nettó átlagbéremelkedéssel számol a kormány.


The Conversation

Ne hagyd ki!