A pénzügyek menedzselése és a havi költségvetés összeállítása sokaknak nagy kihívást jelent. Létezik azonban egy megoldás, amely jelentősen megkönnyítheti a pénzügyi stratégia kialakítását.


Az 50-30-20 szabálya arról szól, hogy a bevételeidet 3 kategóriába sorolod:

  • szükségletek
  • megtakarítások és befektetések
  • szórakozás

Minden kategóriához egy előre meghatározott havi költségvetési keretet kell rendelni a bevételeidre alapozva. Ha túlléped az egyik kategóriára megállapított limeted, akkor valahonnan át kell csoportosítanod a pénzedet.

Nézzük, hogyan épül fel a terv!

Szükségletek

A fizetésed maximum 50 százalékát költsd a mindennapi szükségleteidre. Ez a kategória magában foglalja az albérletet, az étkezést, a hiteltörlesztést, a közüzemi díjakat, az egészségbiztosítást, esetleg az autó fenntartását, illetve minden egyéb olyan szükségletet, melyek elengedhetetlenek a hétköznapi élethez.

Ha ezek a kiadások több pénzt emésztenek fel havonta, mint a fizetésed fele, akkor valószínűleg csökkentened kell a költségeidet, vagy le kell mondanod a szórakozásra szánt összeged egy részéről.

Megtakarítások és befektetések

A pénzügyi tanácsadók azt javasolják, hogy a havi bevételed 20 százalékát különítsd el különböző megtakarításokra és befektetésekre. Ide tartozhat bármilyen likvid megtakarítás (például vészhelyzetre félretett, vagy egyszerű spórolt pénz, bankbetét), illetve bármilyen befektetés (például kriptovaluták, vagy részvények).

A szakértők szerint az az ideális, ha legalább annyi megtakarított pénzed van, amiből 3-6 hónapig munka nélkül is ki tudod elégíteni az alapvető szükségleteidet. Érdemes előbb a vészhelyzeti tartalékokat feltölteni, és csak utána koncentrálni a hosszútávú befektetésekre.

Szórakozás

Ha az előbbieket betartottad, akkor nyugodt szívvel elköltheted a fizetésed 30 százalékát erre a kategóriára. Ide tartozik minden, ami nem létfontosságú az életben maradáshoz. Ilyen például az utazás, a vásárlás, a bulizás és a kocsmázás.

Ebbe a kategóriába soroljuk azt is, ha például lecseréled a régi autódat egy újabb, modernebb darabra, vagy ha beiratkozol egy tanfolyamra.

Annyi biztos, hogy nincs tökéletes megoldóképlet a spórolásra, viszont az 50-30-20 megközelítés nagyon jó alapot adhat a pénzügyeid menedzseléséhez.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Ellepték a katasztrófaturisták a konténerhajókkal teletömött kikötőket

Néhány hónapja valószínűleg senki sem gondolta volna, hogy valami jó is kisülhet a hajózási iparág vergődéséből. Mint kiderült, rengetegen kíváncsiak az óriási teherhajókra, az érdeklődők ellepték a világ nagyobb kikötőit. Az eredmény? Fellendült a turizmus.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Jó hír a fogyasztóknak és az állatartóknak: kikerülhet az antibiotikum a takarmányból

Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt. A kifejleszteni kívánt termék preventív alkalmazásával csökkenhetne vagy teljesen elhagyható lenne az antibiotikumok felhasználása, ezért egészségesebb állományt és a gyarapodási mutatók javulását várják a szakemberek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!