Idősebb pár búvárkodik, erre is futhatja egy jó nyugdíjból, megtakarításból

Az önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona idén az első negyedévben 1,588 ezer milliárd forintra emelkedett a tavaly második negyedévben elért 1,5 ezer milliárd forint alatti mélypontot követően - közölte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ).


A közlemény szerint ez annak köszönhető, hogy folytatódott a hozamok múlt év közepétől elkezdődött javulása, a kedvezőtlen tőkepiaci körülmények miatt tavaly bekövetkezett veszteségek egy jó részét már sikerült ledolgozniuk a pénztáraknak. Reálhozamot azonban az év első három hónapjában sem teljesítettek, átlagosan 2,2 százalékos hozamot értek el a negyedévben. A pénztárak tagdíjbevételei 27,3 milliárd forintot tettek ki, ami lényegében megegyezik a 2022 első negyedévi adattal. A hozzájárulások 67 százalékát továbbra is a munkavállalók teljesítik, viszont ők az első negyedévben kevesebbet fizettek be, mint egy évvel korábban.

A közlemény idézte Nagy Csabát, az ÖPOSZ elnökét, aki elmondta a munkáltatók körében a munkaerő megtartása érdekében terjedőben van az erőteljesebb szerepvállalás: véleményük szerint ezzel magyarázható, hogy a munkaadói kör befizetései több mint 12 százalékkal nőttek éves összevetésben, megközelítve a 8,9 milliárd forintos szintet.

A nyugdíjpénztárak taglétszáma az egy évvel korábbival összevetve 1,6 százalékkal, 1,055 millióra apadt, ami a szövetség szerint azzal magyarázható, hogy többen a tavalyi negatív reálhozam láttán döntöttek a kilépés mellett. Az egy emberre jutó átlagvagyon 1,5 millió forintot tesz ki, ezért úgy értékelték, hogy volna tere a további gyarapodásnak.

Idén az első negyedévben az önkéntes egészségpénztárak már csaknem egymillió tagot számláltak, ami éves szinten 4,5 százalékos növekedés. Az összesített vagyon pedig csaknem 12 százalékkal, 68 milliárd forint közelébe emelkedett. A tagdíjbevételek megközelítőleg 22 százalékkal nőttek éves összevetésben úgy, hogy mind a munkáltatók, mind a munkavállalók hasonló ütemben növelték befizetéseiket. Az egészségpénztáraknál a tagok befizetései még jelentősebb súlyúak, mint a nyugdíjpénztáraknál, arányuk több mint 86 százalék.

Bár az adójogszabályok jelenleg nem támogatják a munkáltatói befizetéseket, itt is tetten érhető a munkáltatók nagyobb felelősségvállalása, aktivitása. Ez azt is jelenti, hogy amennyiben az adózás vagy járulékfizetés terén újra kedvezményessé tenné az állam ezt a juttatást, az még nagyobb teret adhatna ennek az öngondoskodási formának - fogalmazott a közleményben az ÖPOSZ elnöke. Egyúttal kiemelte, az adataik arra utalnak az egészségpénztári tagok tisztában vannak azzal, hogy ez az szja-visszatérítéssel is támogatott öngondoskodási forma milyen sokoldalúan kihasználható: 2022 első negyedévéhez képest közel 43 százalékkal ugrott meg a lakáscélú jelzáloghitel-törlesztéshez teljesített kifizetések összege.


Ne hagyd ki!