Sokféle színes esernyő alulról
Fotó: Unsplash

Így állhatsz bizonytalan időkben is biztos anyagi lábakon

A válság, az elszabaduló infláció és a munkahelyek bizonytalanná válása sok embert elgondolkoztatott a pénzügyi biztonsággal kapcsolatban. Szerencsére vannak olyan óvintézkedések, amelyek egy csúszóssá váló talajon is elősegítik az anyagi stabilitás megmaradását.


Biztos mind kell, amire költünk?

A havi bankszámlakivonatunkat végignézve számos olyan kiadást fedezhetünk fel, amire nem lett volna feltétlenül szükségünk. Természetesen a vágyott termékek vagy szolgáltatások megvásárlása néha nagyon jól tud esni, és nincs is semmi baj egy-egy ilyen vétellel. A problémák akkor kezdődnek, ha ezek a kiadások rendszeressé, esetleg megszokottá válnak, és szépen lassan egyre több pénzre van szükségünk havonta. Időnként érdemes vetni egy pillantást a vásárlásainkra! Ilyenkor vizsgáljuk meg, hogy milyen területen jellemző ránk a felesleges költés. Vannak akik elektronikai termékekre költenek túl sokat, mások pedig luxus utazásokra nem sajnálják a pénzt.

A saját szokásainkhoz illeszkedve dolgozzunk ki egy spórolási tervet! Ehhez érdemes betartani néhány fontos szabályt:

  1. Kerüljük el a kísértést. Ha tudjuk, hogy mik a számunkra csábító helyzetek, akkor igyekezzünk elkerülni ezeket a szituációkat. Ne menjünk például nézelődni a plázába vagy rendeljük inkább házhoz a heti bevásárlást!
  2. Annyit költsünk, amennyire szükség van! Ne felejtsük el, hogy a kiadásinknak nem kell arányban lenni a keresetünkkel. Sokan a fizetésük emelkedésével párhuzamosan tudattalanul is megnövelik a költéseiket. Érdemes ellenállni a csábításnak és egy ilyen fordulat után inkább a megtakarításra koncentrálni.
  3. Szabaduljunk meg a szükségtelen tárgyaktól és szolgáltatásoktól! A legtöbb ember jónéhány olyan tárgyat tárol az otthonában, amelyekre nincs szüksége. Ezeket érdemes eladni, hiszen így egy kis plusz pénz landolhat a családi kasszában, ráadásul több lesz a hely az otthonunkban. A felülvizsgálat a különböző szolgáltatások esetében is elengedhetetlen fontosságú.
  4. Tervezzük meg a kiadásokat! Határozzuk meg, hogy mire mekkora keretünk van egy hónapban, és próbáljunk meg ragaszkodni a limithez. Érdemes minél pontosabban meghatározni ezt az értéket, hiszen a túlságosan tág keret sem tesz jót a megtakarítási céljainknak. Bizonytalan időkben különösen fontos, hogy odafigyeljünk a kiadásainkra, hiszen a váratlan költségek nagy terhet róhatnak a családi kasszára. Ez különösen igaz lehet, ha a költségvetésünk nem áll biztos lábakon, esetleg egyáltalán nem rendelkezünk tartalékokkal.

Így segíthet a biztosítás

A tudatos pénzügyi magatartás egyik fontos lépése a biztosításkötés. Ne felejtsük el, hogy kiszámíthatatlan és költséges események bármikor bekövetkezhetnek az életünkben. Ez az esemény lehet például egy betegség, egy haláleset vagy egy lakástűz. A különböző biztosítási eseményekre eltérő típusú szerződések érvényesek. Szerencsére a biztosítók kombinálják is ezeket a biztosítási fajtákat és akár egy szerződéssel gondoskodhatunk a saját, szeretteink és nagyobb vagyontárgyaink anyagi védelméről. Ne felejtsük el, hogy egy nehezebb életszakaszt vagy egy hosszabb lábadozási időszakot könnyebb átvészelni, ha közben nem kell az anyagiak miatt aggódnunk.

Építsünk vésztartalékot!

A vésztartalék egy olyan összeg, amelyet a váratlan helyzetek megoldására teszünk félre, ezért azonnal hozzáférhetőnek kell lennie. Fontos, hogy csak akkor költsünk belőle, ha bajban vagyunk, illetve a helyzet normalizálódása után építsük vissza az eredeti összeget. A vésztartalék ideálisan fedezi 6-12 hónap megélhetési költségeit, így nem egy alacsony számról van szó. Természetesen ezt a pénzt időbe telik összegyűjteni, viszont az anyagi biztonság elérése érdekében érdemes kitartónak maradni. A leghatékonyabb, ha a megérkező fizetésünkből azonnal félretesszük azt az összeget, amivel havonta gyarapítani szeretnénk a nehéz időkre megspórolt pénzünket.

Fektessünk be hozzáértéssel!


Ha szeretnénk növelni a pénzünk értékét (vagy esetleg csak megóvni az infláció hatásaitól), akkor érdemes foglalkoznunk a befektetésekkel. Természetesen egy ilyen döntést nem szabad elkapkodni és a cselekvés előtt érdemes minél jobban elmélyednünk a befektetésekkel kapcsolatos megbízható forrásokban. Ne felejtsük el, hogy ezen a területen rengeteg átveréssel találkozhatunk, ezért legyünk nagyon körültekintőek és vizsgáljuk meg az információk hitelességét. Kezdőként természetesen arra is van lehetőségünk, hogy profi segítséget vegyünk igénybe. A bizonytalan, válságos idők alatt jellemző, hogy az árfolyamok lefelé ívelnek. Ilyenkor érdemes lehet befektetni, hiszen olcsón juthatunk hozzá a befektetéshez és kihasználhatjuk a későbbi felfelé ívelést. Ha azonban csak most kezdünk el ismerkedni a befektetések világával, akkor egy bizonytalan piaci helyzetben érdemes kifejezetten óvatosnak lenni.

The Conversation

Ne hagyd ki!