Elsősorban ivókúrához használják a keserűsós vizet
Fotó: Shutterstock

Elapad a híres magyar gyógyvízforrás?

A tiszajenői gyógyvizet Mira vízként is ismerik. A településen összesen négy gyógyvízforrást tartanak nyilván. A keserűsós gyógyvizet elsősorban ivókúrákhoz használják. Most veszélybe került a helyi vízkészlet, valamint többek megélhetése is.


Veszélyben a tiszajenői gyógyvíz

Négy darab gyógyvizes kutat tartanak számom Tiszajenőn. Az azokból származó, Mira néven is ismert vizet fürdéshez nem, viszont ivókúrákhoz használják. A helyi gyógyvíz nátriumszulfátot (glaubersót) tartalmaz, valamint konyhasóban és magnéziumszulfátban (keserűsó) is gazdag. Enyhe hashajtó, béltisztító hatású, részben emiatt alkalmazzák fogyókúrákhoz is. Közvetetten segtíhet csökkenteni az elhízás mellékhatásaként jelentkező cukorbetegség tüneteit, valamint hozzájárulhat a magas vérzsírszint csökkentéséhez.

Azonban a Szoljon arról ír, bajban van a nagy múltú tiszajenői gyógyvíz. Az utóbbi időben tízről ötre csökkentették a helyi palackozóüzemben dolgozók számát, miután a palackozást áthelyezték egy parádsasvári üzembe.

A vízforgalmazó cég szerint a leépítés egyik oka, hogy csökkent a kereslet a Mira termékekre. Annyi alkalmazottat hagytak Tiszajenőn, amennyi a vízkinyerésnél és a szállításnál szükséges. Viszont más probléma is felmerült a gyógyvízzel kapcsolatban, mégpedig a csapadékhiány.

Tudni kell, hogy a Mira vizet alig pár méteres mélységből hozzuk felszínre, amely az agyagos földből kioldódó ásványi sókkal dúsítottak, ez teszi a vizet gyógyhatásúvá. Nos, ha nincs eső, nincsen Mira gyógyvíz sem. Kiapadóban van a terület ilyen tekintetben

- tájékoztatott a cég egyik vezetője.

Hazánk bővelkedik gyógyvizekben

Egyébként a magyarországi szabályozás különbséget tesz termál-, ásvány- és gyógyvizek között. A hazánk mindháromból meglehetősen gazdag készletekkel rendelkezik a speciális geológiai és hidrogeológiai adottságai miatt.

Termálvíznek kizárólag a 30 °C-nál melegebb felszín alatti vizeket lehet nevezni. A hévízes kutak száma az uniós átlaghoz képest szigorúbb meghatározás ellenére is eléri a húszat az országban.

Ásványvíznek csak azok a vizek nevezhetők, amelyek a föld mélyéről származnak, káros anyagot nem, de minimum 1000 mg/l természetes ásványi anyagokat tartalmaznak.

Azok az ásványvizek pedig, amelyeknél tudományosan alátámasztható, hogy az egészségre pozitív hatással bírnak, gyógyvízminősítést kaphatnak az illetékes hatóságoktól.

Ne hagyd ki!