A bevételeiről is vannak becslések
Fotó: Shutterstock

Kiderült, mennyibe kerül az atlétikai világbajnokság

A kiadások és a bevételek terén is Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye lehet az idei, budapesti atlétikai világbajnokság. Tízmilliárdokba kerül a megrendezése, azonban jelentős bevételeket generálhat.


70 milliárd a világbajnokságra

Nagyjából bruttó 50 milliárd forintos költség jelent meg a világbajnokság közbeszerzéseinek lebonyolításáért felelős Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség honlapján. Továbbá körülbelül bruttó 20 milliárdos állami támogatást kapott a sporteseményt szervező Budapest 2023 Zrt. azóta, hogy a főváros elnyerte a rendezés jogát. Így a budapesti atlétikai világbajnokság teljes költségvetése 70 milliárd forintra rúghat.

A költségvetés számottevő részét a televíziós közvetítés gyártási költsége, a vb kommunikációs kampánya, a versenyzők, a technikai stáb és a média, a 400 ezer néző kiszolgálása, valamint a vb győzteseinek járó pénzdíjak teszik ki – írja a Magyar Nemzet. Azonban jelentős közvetlen és közvetett bevételekkel is kalkulálnak a szakértők.

A bevételekről

A sportrendezvény közvetett gazdasági hatását 59,5 milliárd forintra becsülte a PwC hatástanulmánya a pályázat idején, de ez az érték azóta jelentősen megnőtt a világjárvány és az infláció következtében.

A vb anyagi nyertesei közé sorolhatók például vendéglátósok, rendezvényszervezők, taxisok, szállásadók és boltosok is. Emellett a 70 milliárdos költségvetés jelentős része a hazai kis- és középvállalkozásoknál csapódik le.

Eddig 77 országból vásároltak jegyet vagy bérletet a világbajnokságra. A résztvevők és a külföldi szurkolók várhatóan több mint 200 ezer vendégéjszakát fognak tölteni az országban. A PwC szerint a vendégek nagyjából 8,3 milliárd forintot költhetnek Magyarországon. Emellett jegyértékesítésekből 1,5-2 milliárd forint várható, plusz néhány százmillió forint szponzorációból.

Továbbá világszerte több mint egymilliárdan követhetik a versenyeket a közvetítésekkel a nemzetközi szövetség előrejelzései szerint, így marketing szempontjából is profitálhat belőle Budapest és az ország.

Még meg sem épült a város, ahol téli sportjátékokat rendeznének a szaúdiak

Néha igen extrém költségekbe is belemegy egy ország egy sportrendezvények megrendezése érdekében. Például az igen meleg klímájú Szaúd-Arábia rendezi meg a 2029-es téli Ázsiai Játékokat. A sporteseménynek a még épülő Trojena üdülőparadicsom fog otthont adni.

A regionális rendezvény helyszínei egy 500 milliárd dolláros beruházás részeként épülhetnek meg. Ez az összeg durván az éves magyar GDP több mint két és félszerese, valamint a roppant költségesnek számító világesemény, a tokiói olimpia (10,5 milliárdba került) 48-szorosa.

Szaúd-Arábiában a hőmérséklet ritkán esik plusz 8 Celsius-fok alá, de az első nyugat-ázsiai ország lesz amelyik megrendezi az eseményt. A játékokra természetes és mesterséges hóval egyaránt készülnek a szaúdiak.

A rendezvénynek otthont adó, a közel-keleti ország északnyugati részén épülő üdülőhely megújuló energiával fog működni. A tervek szerint a város méretű komplexumnak a része lesz számos luxus családi- és wellnesslétesítmény, egy sífalu, a régió legnagyobb édesvizű tava, valamint egy interaktív természetvédelmi terület.

Az épülő Trojena látványterveit ezen a linken nézheted meg.

The Conversation

Ne hagyd ki!