pelenka, baba, infláció

A pelenkára szükség van, de a minőségből engednek a szülők

A gyermekápolási cikkek piacát érintő brutális infláció sok szülőt arra kényszerít, hogy színvonalas termékek helyett olcsó, de rossz minőségű árucikkeket válasson.Amellett, hogy az élelmiszerek ára 30-40 százalékkal emelkedett, a kisgyermekes családok kénytelenek egy másik területen is megfizetni az infláció okozta magas árakat. A drágulás mértéke legjobban a pelenkák és a tápszerek árain mutatkozik meg, ezekhez a termékekhez jelenleg ugyanis 60-70 százalékkal drágábban lehet hozzájutni, mint két éve lehetett.

Ez a cikk is tetszhet: Mi történik? Miért nem kell az ajándékhitel?

Csereklei Zoltán a Pelenka.hu ügyvezető igazgatója úgy véli, a gyermekápolási termékek árában bekövetkezett változás idén csúcsosodott igazán ki. Véleménye szerint a szektorra ugyan erősen jellemző a márkahűség, a családok viszont csak úgy tudnak megküzdeni a drágulással, hogy az eddig jól bevált márkákat olcsóbb, de rosszabb minőségű termékekre cserélik. Csereklei egy másik tendenciát is megfigyelt: egyre többen vásárolnak be a promóciós időszakokban. Ez szerinte érthető, hiszen egyre nehezebb kigazdálkodniuk a családoknak a babákra szánt költségeket is.

A drágulás mögött egyértelműen az a tényező áll, hogy a beszerzési árak mellett az alapanyagárak is növekedtek.

Így a pelenkák gyártásához szükséges papírnak, a műanyagnak és a nedvszívó-képesség fenntartásához elengedhetetlen összetevőnek az ára is növekedett. Ehhez aztán persze hozzáadódnak a szállítási, illetve raktározási költségek. Ráadásul a Pelenka.hu által legnagyobb mennyiségben értékesített pelenkákat (Libero, Pampers, Huggies) olyan külföldi országokban gyártják, ahol szintén megemelkedtek a bérköltségek. Csereklei szerint ezekkel a tényezőkkel magyarázható a pelenkák és tápszerek árában bekövetkezett óriási változás.

Érdekelhet: Csökkent, de még így is 20 százalék fölött az infláció

Mindenesetre az ügyvezető igazgató és csapata dolgozik a megoldáson, amivel megkönnyíthetné a kigyermekes családok életet. Egyelőre úgy néz ki, hogy nem várható további áremelés, hacsak nem indokolja azt valamilyen jelentős és váratlan külső hatás.

Forrás: VG

Ne hagyd ki!