Az oxfordi székhelyű Exscientia gyógyszergyártó vállalat megállapodást kötött a Bill & Melinda Gates Alapítvánnyal, amelynek értelmében négy év alatt összesen 70 millió dollárt kap a mesterséges intelligenciát alkalmazó startup.

Szupergyors gyógyszerfejlesztés

A startup tájékoztatása szerint a 70 millió dolláros, átszámítva közel 21 milliárd forintos befektetést egyebek között olyan antivirális tabletták kifejlesztésére fogja használni, amelyek a koronavírus ellen is használhatók, illetve megakadályozzák a jövőbeni járványok terjedését. A vállalat a Covid-19 mellett más koronavírusokra, továbbá az influenzára és az állatok által terjesztett, emberekre is veszélyes vírusokra (például Nipah) is gyógymódokat fog fejleszteni.

Az Exscientia az úgynevezett kis molekulájú terápiát alkalmazza, amelynek célja a vírusok azon alkotóelemeinek elpusztítása, amelyek a legkisebb valószínűséggel fognak mutálódni. Ez egy olyan eljárás, ami elviekben a tudósok segítségére lehet a jövő vírusainak legyőzésében. A célkeresztben lévő alkotóelemek sok esetben elterjedtnek számítanak a különböző víruscsaládokban, így a kifejlesztett terápiák széles körűen alkalmazhatók lehetnek. A cég elsősorban a fehérjealapú molekulákat fogja kutatni, ezek ugyanis kevésbé rezisztensek a gyógymódok ellen.

Az Exscientia igazi különlegessége az, hogy egy mesterséges intelligencia alapú szoftvert használ a gyógyszerek fejlesztéséhez. A cég tájékoztatása szerint ez a szoftver 80 százalékkal csökkenti az új gyógyszerek feltalálásához szükséges időt. A vállalat egy pszichiátriai és egy onkológiai gyógyszert már fejlesztett, ezek épp tesztelési fázisban vannak.

Gates tudhat valamit?

Tekintve a koronavírus gazdasági hatását, a legtöbb ember valószínűleg azt gondolja, hogy butaság ilyen viszontagságos időkben a vendéglátóiparba fektetni. Bill Gates nem osztja ezt a nézetet. Az üzletember ugyanis a napokban 2,21 milliárd dollárt fektetett a Four Seasons-be, amelynek köszönhetően ő lett a hotellánc többségi tulajdonosa. Korábban a részvények 47,5 százalékát birtokolta, ezt fejelte most meg további 23,75 százalékkal. Gates vagyonkezelője, a Cascade Investment LLC tájékoztatása szerint Al Waleed bin Talal szaúdi herceg tulajdonjogának felét vásárolta meg.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Újabb hét, újabb büntetés: halmozza a rekordokat a Facebook

Az Egyesült Királyság versenyfelügyelete (CMA) magyar forintban számolva több tízmilliárdos büntetést szabott ki a Facebook-ra, mert a közösségi óriás szándékosan megszegte a szigetország versenyjogi szabályait.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Ellepték a katasztrófaturisták a konténerhajókkal teletömött kikötőket

Néhány hónapja valószínűleg senki sem gondolta volna, hogy valami jó is kisülhet a hajózási iparág vergődéséből. Mint kiderült, rengetegen kíváncsiak az óriási teherhajókra, az érdeklődők ellepték a világ nagyobb kikötőit. Az eredmény? Fellendült a turizmus.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!