Több éves hullámvölgyben a globális chipszektor
Fotó: Shutterstock

Elszámították magukat a chipgyártók, nagyon

Az utóbbi években jellemző globális chiphiány után manapság túlkínálat figyelhető meg a világpiacon. A piackutató előrejelzése szerint emiatt továbbra is gondban lehetnek a chipgyártó vállalatok. Azonban akad a szektorban olyan cég, amelyiknek igencsak jól megy mostanában.


Zuhanhatnak a chipgyártók bevételei

A Gartner piackutató friss előrejelzése szerint a globális félvezetőgyártók bevétele 532 milliárd dollárra eshet idén, ami nagyjából 11 százalékos csökkenést takar éves alapon. A kutatók a visszaesést leginkább a gyenge kereslettel és a chipek túlkínálatával magyarázzák: az utóbbi időben felhalmozódtak a készletek és csökkentek a chipárak.

Azonban változhat a helyzet jövőre. A jelentés alapján az ágazati cégek bevételei átlagosan 18,5 százalékkal, 631 milliárd dollárra nőhetnek. Úgy látják, amíg a DRAM-memóriákból származó árbevétel 39,4 százalékkal, 47,6 milliárd dollárra eshet idén, jövőre 86,8 százalékos növekedés várható ebben a szegmensben. A NAND memóriáknál pedig a bevétel 32,9 százalékkal, 38,9 milliárd dollárra zsugorodhat 2023-ban, de jövőre 60,7 százalékkal is növekedhet – írja a VG.

Nem sokan számítottak rá: szárnyal az Nvidia

Egyébként nagyon jól megy idén az Nvidiának, ami leginkább nagy nyelvi modellek megjelenésének köszönhető. Óriási számítási kapacitás szükséges a ChatGPT-hez hasonló mesterséges intelligenciák fejlesztéséhez és tanításához. Az ebből fakadó igények kielégítésére kínál lehetőséget az Nvidia több mint 10 ezer dolláros (3,6 millió forint) adatközponti célprocesszorral, az A100, illetve annak utódjával, a H100-at (Hopper).

A cég processzoraira megugró kereslet különösen jókor jött, hiszen tavaly - a kriptobányászat megrogyását követően - szorult helyzetbe került az Nvidia. 2022 októberére a cég értéke a korábbi maximumának a harmadára esett.

Azonban az elmúlt hónapokban ismét nyeregbe került a vállalat, miután sorra jelentették be az IT-iparág meghatározó szereplő (például a Microsoft vagy a Google anyacége, az Alphabet), hogy több milliárd dollárt fektetnek a ChatGPT-hez hasonló rendszerek fejlesztésébe.

A santa clarai vállalat manapság az MI-célprocesszorok piacának legalább a 80 százalékát uralhatja. Egyetlen számottevő versenytársa az AMD. Emiatt az Nvidia értéke nagyjából megduplázódott az évkezdethez képest.

Több éves hullámvölgy a világ chipgyártásában

Úgy tűnik, az Nvidia és az AMD kint lehet a bajból, azonban más chipgyártóknál továbbra sem valószínű, hogy rózsás a helyzet. 2022 elején óriási túlkeresletet kellett volna kielégíteniük, azonban idén januárra a 160 milliárd dolláros iparág minden idők egyik legnagyobb visszaesését élte meg. Óriási chipkészletek álltak a raktárakban, a megrendelések száma csökkent, a chipárak pedig zuhantak.

A példátlan válság nemcsak az olyan iparági vezetők, mint az SK Hynix Inc. és a Micron Technology Inc. készpénztartalékait emészti fel, hanem a beszállítóikat is destabilizálja. A technológiai exportra támaszkodó ázsiai gazdaságokat megviseli, és arra kényszeríti a kevés megmaradt iparági szereplőt, hogy komoly együttműködési szerződéseket kössön, vagy akár a fúziókat is fontolóra vegye

- nyilatkozta január végén Avril Wut, a TrendForce vezető kutatási alelnöke.

The Conversation

Ne hagyd ki!