A megszokottnál is jelentősebben változhat a cukrászatok kínálata a közeljövőben
Fotó: Shutterstock

Kényszerpályán a cukrászdák, ez lehet a megoldás

Jelentős áremelkedésre lehet számítani idén a cukrászdákban. Szakemberek szerint 25-30 százalékos árszintemelés lenne indokolt - legfőképpen az alapanyagárak növekedése miatt – annyit azonban nem kérhetnek el a vásárlóiktól, ezért átmenetileg megváltozhat a kínálat.


Drágulhatnak a sütemények

Drágultak a cukrászati alapanyagok, valamint megemelkedtek a szállítás költségei, a pandémia pedig az ellátási láncok szakadozását hozta magával. A forgalmazók sem rendelnek akkora tételeket, mint korábban, így az cukrászatok gyakran nem kapnak a készletből árut, ezért maguknak kell beszerezniük azt. És ha ez nem lenne elég, a forint gyengülése az euróval szemben is negatívan hat az árakra – tudta meg a Sokszínűvidék a hivatalosan is a világ legjobb fagyikészítőjének számító Fazekas Ádámtól és testvérétől Attilától, akik együtt vezetik budapesti cukrászdájukat.

„Ahogyan számos szektorban, a cukrászatban is elmondható, hogy egyre fontosabb a minőség. Fokozatosan terelődünk az egyre természetesebb alapanyagok felé. Sajnos azonban ezt a folyamatot is lassítja a Covid-helyzet: brutális áremelések várhatóak az idei évben, ami korlátot szabhat az egyes alapanyagok beszerzésének”

- nyilatkozták a testvérek.

Ekkora drágulás valószínűsíthető

Fazekas Ádám szerint idén nagyjából 30 százalékkal kellene megemelniük például a málnás süti és fagyi árát, mivel 25-30 százalékkal növekednek az alapanyagára. Azonban akkora összeget nem fognak tudni elkérni a vevőiktől.

„Elképzelhető, hogy a desszert-jellegű sütemények háttérbe szorulnak a beszerzési árak miatt, és egy időre visszatérnek a hagyományosabb sütemények, amelyeknek olcsóbb az előállítása. Kevesebb csokoládés, gyümölcsös sütit találhatunk majd a kínálatban, inkább a túrós, mákos, fahéjas sütikre helyeződhet a hangsúly. (…) A mi cukrászatunk egy francia vonalat képviselt, sokféle drága, de minőségi alapanyaggal, mint az olajos magvak, a pisztácia, a pekándió, a mogyoró. Az ilyen sütemények és fagyik várhatóan ritkulni fognak, bár azt nem gondolom, hogy teljesen kikopnának a kínálatból”

– mondták a testvérek.

A cukrászok szerint jó, bár ideiglenes megoldás lehet, ha újragondolják a süteményeik tálalását is. Továbbá érdemes lehet több olyan népszerű klasszikusokat kínálni, amelyek előállítása kisebb költséggel jár. A világbajnok pisztáciafagyiját azonban nem szándékozik kivenni a kínálatából a Fazekas Cukrászda.

A világ legjobb fagyikészítője

Decemberben írtunk róla, hogy Fazekas Ádám nyerte a fagylaltkészítés világbajnokságát, így többek között olasz szakembereket is maga mögé utasított nemzeti büszkeségük, a gelato elkészítésében. Az igen hosszú, 12 órán át tartó versenyen a világ tizennyolc országának harminckét gelatokészítőjénél bizonyult jobbnak a magyar szakember.

A budapesti cukrász a „Frutta di Pistacchio” fantázianevű fagylaltkülönlegességével nyerte el a rangos díjat, amely egy pisztáciakrémen alapuló, tonkababbal és málnával megbolondított gelato-különlegesség.

Ne hagyd ki!