A magyarok háromnegyede havi 50 ezer alatt költ élelmiszerre

Egy felmérés szerint a felnőtt lakosság háromnegyede napi szinten kevesebb mint 1700 forintot költ élelmiszerre.


A hivatalos KSH-adatok szerint az élelmiszertermékeket árusító boltok forgalma a múlt év első kilenc hónapjában 3,5 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A számok tehát egyértelműen azt mutatják, hogy ebben az időszakban többet költöttünk, több pénzt hagytunk az üzletekben. De vajon mennyivel többet?

A lakosság csaknem háromnegyede havonta, fejenként kevesebb mint 50 ezer forintot fordít élelmiszer-vásárlásra Vagyis naponta, fejenként kevesebbet, mint 1700 forint). A válaszadók 43 százaléka 30-50 ezer forintot, 30 százalékuk pedig 30 ezer forint alatti összeget említett. Minden harmincharmadik magyar viszont több mint 100 ezer forintos élelmiszer-büdzsével rendelkezik. Ezt írja a Napi.hu a Pulzus Kutatónál megrendelt felmérés eredménye alapján.

Vannak különbségek

Kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint van némi szórás az adatokban. A községekben élők több mint harmada nyilatkozott 30 ezer forintnál kisebb (havi, egy személyre jutó) kiadásról. A fővárosiak több mint fele pedig 30-50 ezer forintos összeggel zár minden egyes hónapot. A kisebb vidéki várásokban élők tizede pedig 75-100 ezer forintot szán élelmiszerre.

A fiatalok 75 százaléka oldja meg 50 ezer forintnál kevesebből az élelmiszer-vásárlást, a középkorúak - 40-59 éveseknek pedig a 70 százaléka. Az 50-75 ezer forintos kiadás leginkább a 60 felettiekre jellemző, a korosztály ötöde költ ennyit havonta.

A kutatásról

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 feletti lakosság véleményét.


Ne hagyd ki!