Üresek a bevásárlóközpont polcai, mert az ellátási lánc krízise miatt nem jutott elég termék a boltba
Fotó: Unsplash

Még jól is járhatunk, ha nem jön meg időben a karácsonyi ajándék

Iparági elemzők hosszú idő után végre felfedezték az ellátási lánc válságának első pozitívumát. Bár fennáll a veszély, hogy az emberek nem kapják meg időben a karácsonyi ünnepekre rendelt termékeket, pontosan emiatt komoly leértékelésekre lehet számítani jövő év elején.


Globális körkép

Ha egyetlen szóval kellene jellemezni a világ kis- és nagykereskedőinek lelki állapotát, akkor jelen körülmények között valószínűleg a „pánik" a legmegfelelőbb kifejezés. A csapból is az folyik, hogy százával torlódnak a gigantikus konténerhajók a kikötőkben, nincs elég kamionsofőr, és a dokkmunkásokból is hiány van. Ez röviden, tömören azt jelenti, hogy a beszállítók akár hónapokat is késhetnek a megrendelések teljesítésével. Tovább rontja a helyzetet, hogy a kiskereskedők a probléma kiküszöbölése érdekében nem egy, hanem több gyártótól rendelik meg ugyanazokat a termékeket, amivel még nagyobb terhet rónak az iparág fuldokló szereplőire. Van azonban egy pozitív vonzata is a jelenségnek.

Létezik jó megoldás?

Annyi biztos, hogy az ellátási lánc különböző állomásain megrekedt termékek előbb-utóbb el fognak jutni a boltokba. A BMO Capital Markets pénzügyi szolgáltató elemzői is erre számítanak, viszont véleményük szerint rengeteg termék aktualitását fogja veszteni a késések miatt, így komoly leértékelésekre lehet számítani. Továbbá vélhetően lesz egy időszak, amikor a megrekedt termékek el fogják lepni a megrendelőket, akik kénytelenek lesznek nagyszabású akciókat bevezetni, ha nem akarják, hogy rajtuk maradjanak az árucikkek. Fontos azonban megjegyezni, hogy szakértők szerint a globális krízis 2022-ben sem fog javulni, így főleg a szezonális termékek érintettek a leértékelésekben. Bár a fogyasztók kifoghatnak egy-egy jó ajánlatot, a kereskedők már borúsabb kilátásokra számíthatnak. Kérdéses ugyanis, hogy januárban, netán februárban ki akar majd Mikulás csokikat vásárolni, hogy csak egyetlen példát említsünk.

Jonathan Savoir, a Quincus ellátási lánc technológiai vállalat vezérigazgatója azt javasolja a piaci szereplőknek, hogy hagyjanak fel a pánikrendeléssel, mert nemcsak a logisztikai szolgáltatókat terhelik túl, hanem azt is megkockáztatják, hogy az ünnepek után a nyakukon marad a felhalmozott készletük.

Az embereket nem érdekli a nagyobb kép, csak a saját szemszögükből nézik a dolgokat: „Azt akarom, hogy dugig legyen a boltom, nem akarom üres polcokkal várni a Black Friday miatt beözönlő vásárlókat"

-fogalmazott kritikusan Savoir.

Ne hagyd ki!