A napraforgómag drágulása miatt szálltak el az árak. A háztartások mellett a vendéglátás is megsínyli az áremelkedést.


700 forintra drágult

Egy év alatt 30-40 százalékkal drágult az étolaj, már az ezer forintos literenkénti „lélektani határt" ostromolják az árak a boltokban. Az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint a fogyasztói átlagár augusztus végén literenként 700 forint körül mozgott, míg egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban 510 forintot tett ki. A magyar piacon döntően hazai termékekkel találkozhatnak a fogyasztók, mivel az itteni étolajgyárak termelése fedezi a belföldi igényeket, és abból még exportra is jut, írta a Növekedés. A háztartások mellett a vendéglátás is megsínyli az áremelkedést.

Globális folyamatok miatt is

Az árak leginkább a napraforgómag robbanásszerű drágulása miatt emelkednek, mert a pandémia lecsengésével erőteljes kereslet lépett fel. A feldolgozók az alapanyaghoz jutás érdekében folyamatosan növelik felvásárlási áraikat, a termelők pedig a további növekedésre játszva kivárnak az eladásokkal. Az áremelkedést befolyásolja még a globális nyersanyag és energiaár drágulás, az időjárás szezonalitása, a napraforgóolaj biodízelcélú felhasználása, illetve a világ szójabab- és pálmaolajtermelése.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Nem ellenőrizték, honnan van a pénz, beleszaladtak a jegybank pofonjába

A jegybank 108,6 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki két bankra és három, az azok megbízásából tevékenykedő pénzváltó társaságra a pénzmosás megelőzését, megakadályozását célzó szabályok megsértéséért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A Wizz Air vagy a Ryanair a fapadosok királya? Az attól függ...

Egy olasz lapnak adott interjút Váradi József. A beszélgetésben a Wizz Air elnök-vezérigazgatója a légiközlekedés helyzetének értékelése mellett kitért cége rivalizálására a Ryanairrel. A hvg.hu lapszemléjéből emeltünk ki néhány fontos részletet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Ingyen letölthetik Bill Gates bestsellerét az egyetemisták, itt van hozzá a link!

Bill Gates az év elején publikálta a klímaváltozás hatásait és lehetséges megoldásait bemutató könyvét, amit most határozatlan ideig ingyenesen letölthetnek az egyetemisták.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!