Jellemzően nem tudják a költségnövekményüket az áraikban érvényesíteni a fagyizók
Fotó: Shutterstock

Örülhetünk, ha „csak” 500 forint lesz idén egy gombóc fagyi

500 forint felé is emelkedhet idén egy gombóc fagylalt ára. A szakértő szerint ennél is magasabb árszint lenne indokolt, de akkor jelentősen visszaesne a fagyizók forgalma. Egyébként is sok a probléma a szektorban.


Az 500 forintot is meghaladhatja egy gombóc fagylalt ára az idén

Drágultak az alapanyagok, elszálltak az energiaárak, valamint munkaerőhiány is sújtja a fagyizókat. Mindezek miatt Erdélyi Dóra, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője szerint a tavalyi 400-450 forintról 440-520-ra emelkedhet a fagylaltok gombócára idén.

A cukrászok az alapanyagok, az energia drágulását valószínűleg nem minden esetben tudják érvényesíteni az árakban a kereslet várható visszaesése miatt. A vásárlók ugyanis nem vennének fagylaltot, ha olyan drasztikusan megemelnék az árát, amit a drágulás megkövetelne. Mindez a profit és a jövedelmezőség rovására mehet, ráadásul veszélyeztetheti is a vállalkozások működését. További kockázat a munkaerőhiány

- idézi az elemzőt az Infostart.

Valóban sokat drágult az alapanyag

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke szerint idén 10-15 százalékos drágulás várható a fagyizókban. Egy öt dekagrammos gombóc ára leginkább 450-500 forint lehet. A drágulást elsősorban az energiaárak megugrásával magyarázta, hiszen több cukrászdának is a tavalyi tízszeresére ugrott a rezsije.

Például Pécsett, a Virág Cukrászdában egy gombóc hagyományos fagylalt 500 forintba, a cukormentes változat pedig 550-be kerül, ami a tavalyi árakhoz képest nagyjából 10 százalékos áremelést jelent. A hely tulajdonosa a fagylalt drágulását elsősorban az energia és az alapanyagok áremelkedésével magyarázta.

Szeretnénk ezt az árszintet tartani a szezon végéig, de ez függ attól is, hogy az alapanyagárak mennyire mennek fel. Hogy csak egy példát mondjak: a cukor ára össze-vissza ugrál. 100 forintos differenciák is vannak

nyilatkozta Raus Csaba, a hely tulajdonosa néhány napja.

Példaként hozták fel a gyümölcspöréket is. Azok jellemzően Olaszországból érkeznek, és az áruk 3500 forint körül alakult tubusonként tavaly. Viszont idén 4500-5000 forintba kerülnek az íztől függően.

Máshol olcsóbb, de nem olcsó

Vámospércsen pedig a tavalyitól 50 forinttal drágább, 420 forint a fagylalt idén.

Meg kellett húznunk egy határt. Most az a cél, hogy jöjjünk ki nullára. Aztán majd a következő években profitot is termelhetünk

- mondta Nagy Eszter, cukrász.

Hozzátette, a forgalom csökkenésére is számít. Szerinte több család, akik korábban heti kétszer-háromszor jártak hozzájuk fagyizni, idén nem engedhetik meg maguknak ennyiszer az édességet.

Ne hagyd ki!