A felhőket is fújja az infláció
Fotó: Shutterstock

Hosszú évek után fordulat jöhet a felhőszolgáltatásoknál

Egyre kedvezőbb árak jellemezték a felhőszolgáltatásokat az elmúlt években. Azonban úgy tűnik, hogy a magas infláció ezt a szektort is elérte. Árat emel a Google Cloud Storage. A szakértők szerint más szolgáltatók is követhetik a példáját.


A felhőt is fújja az infláció

Árcsökkentési hullámok jellemezték a nyilvános felhőpiacot éveken keresztül, hiszen árverseny volt a szolgáltatók között. Azonban a mostani, magas inflációs környezetben megfordulhat a tendencia. A Canalys piackutató friss előrejelzése szerint harmadával drágulhatnak ezen szolgáltatások jövőre Európában. Az emelés leginkább az energiaárak elszállásával és a növekvő hitelfelvételi költségekkel magyarázható – írja a hwsw.

Mennyi az annyi?

Az egyik legelső fecske lehet az áremelés területén a Google Cloud Storage szolgáltatása. Ott október elseje óta magasabb az új termékek árszintje, azonban 2023. április elsejétől a meglévő termékek ára is nő.

Eddig 0,01 dollárba (körülbelül 4 forintba) került gigabájtonként az adatok kihelyezése a felhőből Európában. Viszont a későbbiekben 0,02 dollár (nagyjából 8 forint) lesz az irányadó. A Google Cloud kontinensek közötti szolgáltatása pedig 0,08 dollár/GB-ról 0,14 dollár/GB-ra emelkedik.

Eddig jól ment a szekér

A koronavírus-járvány időszakában, a távmunka elterjedésével futott fel igazán a szolgáltatás népszerűsége. Ennek fő haszonélvezői az együttesen az európai piac háromnegyedét lefedő AWS, Microsoft és Google voltak. Az elmúlt időszakban rendre 30 százalék feletti növekedést produkált a szegmens negyedévente!

A folyamatosan bővülő felhőinfrastruktúra költségei hihetetlenül drágává kezdenek válni. Negyedévről negyedévre egyre komolyabb tőkebevonás látható az iparágban, a top hét hiperskálázó szolgáltató kiadása év végére elérheti a 140 milliárd dollárt, amibe belertartoznak az épületek, a hálózati eszközök és más IT-berendezések. A világszerte szállított szerverek fele év végére a hét legnagyobb szolgáltatóhoz kerülhet

- idézi Steve Braziert, a Canalys elemzőjét a portál.

Azonban jövőre a telezsúfolt adatközpontokra fordított kiadások várhatóan lelassulnak a Dell'Oro Group becslései szerint. „Csupán” 7 százalékkal nagyjából 79 milliárd dollárra bővülhet a piac. Ennek nem örülnek a félvezetők és a hálózati eszközök gyártói, valamint nem jó hír a felhők ökoszisztémájához tartozó más vállalatoknak sem.

Több nagyvállalat is bugdácsol

Emellett az Amazon Web Services is elmaradt a bevételeiben és a nyereségében a várttól az idei év harmadik negyedévben. Emiatt a toborzást is leállították a cloud computing részlegen. De váratlan lassulást jelentett a növekedésben a Microsoft Azure felhő üzletága (MSFT) is. Továbbá igaz, hogy az Alphabet (Google) felhős ágazata megelőzte az előrejelzéseket, de továbbra sem termel nyereséget.

Ne hagyd ki!