Úgy tűnik, még nem tartja vissza a hatóság a gabonakivitelt
Fotó: Shutterstock

Egyelőre folyamatosan viszik ki Magyarországról a gabonát

Az érintettek szerint eddig nagyjából mindenki megkapta a jóváhagyást a magyar gabonanövények és az olajosok exportjára, aki erre engedélyt kért a Nébihtől. A kiviteli korlátozására a jelek szerint eddig nem volt szükség, hiába teszi lehetővé egy közelmúltban megszületett rendelet.


Nem élnek a joggal

Eddig szinte mindegyik kérelmező kiszállíthatta az országból azokat az alapvető fontosságú mezőgazdasági terményeket, amelyekre kiviteli korlátozást vezetett be a kormány a közelmúltban. Az eddigi tapasztalatok alapján a kérelmeket ráadásul egy napon belül jóváhagyják, hiába szerepel az a rendeletben, hogy erre 30 napjuk van a hivatalos szerveknek – írja az Agrárszektor.hu.

Korlátozhatják a kivitelt

Március 5-én jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely exportkorlátozást vezetett be több fajta gabonára és olajnövényre május 15-ig. Eszerint a búza, a rozs, az árpa, a zab, a kukorica, a szójabab (tört szójabab is) és a napraforgómag (tört mag is) exportja előtt - amennyiben a kivitel veszélyezteti vagy kockáztatja a hazai ellátás biztonságát - az államot értékesítés esetén elővásárlási jog, a gabonának a tulajdonjogát nem érintő kiszállítás során vételi jog illeti meg.

A rendelet nem vonatkozik az agrárminiszter által kezdeményezett humanitárius segítségnyújtás gabonaszállítmányaira, a vetőmagokra, valamint az ország területén átszállított (tranzit) gabonára.

A gabona kivitelét előzetesen be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (a Nébihnél). Amennyiben az állam élne a vételi vagy elővásárlási jogával, azt a bejelentés napjától harminc napon belül jeleznie kell. Amennyiben a hivatal nem jelez vissza, a bejelentés elfogadottnak tekinthető, így megkezdődhet az export.

Nem állt meg az export

A Nébih az Agrárszektor kérdésére közölte, hogy eddig nagyjából 1400 kérelem érkezett hozzájuk az érintett termékek exportjára vonatkozóan. Ezeknek körülbelül az 5 százalékát dobták vissza formai problémák miatt, azonban ezekben az esetekben a kérvény – a megfelelő formai követelményekkel – ismételten benyújtható.

A hivatal azonban pontos adatokat nem közölt arról, hogy mégis mekkora mennyiségű termék kiszállítását engedélyezték eddig, vagy mennyi transzportot tartottak vissza. A portál értesülései szerint a kérvényezők nagyjából 80 százaléka már értesítést kapott arról, hogy megkezdheti az exportot.

„Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a piaci szereplők teljesíthetik megkötött szerződéseikben vállalt kötelezettségeiket, és nem kell veszteségekkel kalkulálniuk a szállítások meghiúsulása miatt. A bejelentési rendszer tehát annyit változtatott az eddigi helyzeten, hogy a kivitel előkészítése valamivel több adminisztrációval és átfutási idővel jár, de a beütemezett kiszállításokat le lehet bonyolítani”

- írja a portál. A cikk azonban megjegyzi, hogy a későbbi üzletkötéseket több tényező is bizonytalanná teszik. Nem tudni például, mégis meddig marad hatályban a kiviteli korlátozás, hiszen a március 15-ei időpont kitolódhat például az orosz-ukrán háború miatt is.

Ne hagyd ki!