60 százalékkal több antibiotikum fogyott májusban, mint egy évvel korábban
Fotó: Shutterstock

Csodálkozol, hogy megugrott a magyar gyógyszerfogyasztás?

Jelentősen nőtt a támogatott vényköteles gyógyszerek eladása áprilisról májusra, az egy évvel korábbi adatokhoz képest pedig ennél is jóval nagyobb az emelkedés. Pedig lecsengett a koronavírus-járvány.


Rengeteg gyógyszert vásárolunk

Bruttó 50,1 milliárd forintot tett ki a támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma májusban a legfrissebb adatok szerint. A forgalmuk 6 százalékkal bővült áprilishoz képest, egy év alatt pedig 11,9 százalék volt a növekedés – írja a vg.hu.

A portál megjegyzi, hogy tavaly májusban még életben voltak a koronavírus-járvány miatti korlátozások, amelyek befolyásolhatták a támogatott, vényköteles gyógyszerek keresletét. Idén az ötödik hónapra azonban ezek az intézkedések megszűntek.

A dobozeladások száma is jelentősen emelkedett. Idén májusában 16,3 millió darab vényköteles támogatott terméket adtak el a hazai gyógyszertárak. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest a növekedés 5,6 százalékos, áprilishoz viszonyítva pedig 4,9 százalékos. A dobozeladások emelkedéséhez legnagyobb mértékben a szívgyógyszerek (ebbe a kategóriába tartoznak az értágítók is) járultak hozzá.

Több volt idén a fertőzéses megbetegedés

A gyógyszer-kategóriák közül egyedül a fertőzésellenes szerek kereslete csökkent (0,3 százalékponttal). Ide tartoznak az antibiotikumok, melyeknek 10 százalékkal esett vissza az eladott darabszáma egy hónap alatt. Éves viszonylatban azonban nem volt visszaesés, sőt 60 százalékkal több fogyott.

Az adatok alapján megállapítható, hogy 2022-ben jóval több volt a fertőzéses megbetegedés, mint az emberek mozgását még korlátozó 2021-es év azonos időszakában

– nyilatkozta Farsang Bence, a Hiflylabs Zrt. adatelemzője.

A szakértő szerint a következő hónapokban normalizálódhat a támogatott piac, miután lecsengett a koronavírus-járvány, de bővülés várható a növekedés természetes ütemében.

Kevésbé lettek drágábbak a gyógyszerek

11,7 százalékos inflációt mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) júniusban hazánkban. A gyógyszerárak azonban csak 3,6 százalékkal kerültek többe az előző hónapban az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Azonban 5,9 százalékkal emelkedtek a támogatott vényköteles szerek egy dobozra jutó bruttó árai. A KSH adatai szerint a lakosság átlagosan a jövedelem 5 százalékát költi egészségre, annak felét, körülbelül 2,5 százalékát pedig gyógyszerekre.


Ne hagyd ki!