Lewis Hamilton a hüvelykujját mutogatja fehér versenyruhájában egy piros-fehér háttér előtt, miközben vigyorog
Forrás: Shuttertock

Verstappen és Hamilton: Ki a nagyobb király a pénzügyekben?

Úgy tűnik, Lewis Hamilton nem csak a Froma-1-es versenyeken szereti a gyorsaságot.


Valamit tudhat

A londoni Zapp ételkiszállító startup 200 millió dolláros, átszámítva nagyjából 64,4 milliárd forintos kockázati tőkebefektetéshez jutott. A finanszírozási kört a Lightspeed Venture Partners, a 468 Capital és a BroadLight Capital vezette az Atomico, a Burda és a Vorwerk Ventures közreműködésével.

Az igazi különlegességet az jelenti, hogy a befektetők között a hétszeres Forma-1 világbajnok, Lewis Hamilton is feltűnt. Hamilton meglehetősen ritkán szánja el magát hasonló lépésre, ami arra enged következtetni, hogy nagy lehetőségeket lát a startupban.

A 2020-ban alapított Zapp első ránézésre nem sokban különbözik a rivális ételkiszállítóktól. Nassolnivalókat, italokat és alapvető élelmiszereket lehet rendelni az appon keresztül, amelyeket úgynevezett dark store-okból szállít ki a futár. Ezek olyan üzletek, melyek nem fogadnak vendégeket, csak és kizárólag kiszállítást vállalnak. A cég villámgyors, maximum 20 perces házhozszállítást ígér.

A Zapp azt állítja, riválisaival ellentétben alkalmazása digitális alternatívát kínál a kisboltokkal szemben, nem pedig egy szupermarket, például a Tesco online változatát. A startup jelenleg hét városban működik, köztük Londonban, Amszterdamban és Párizsban.

Azt egyelőre nem lehet tudni, Hamilton mekkora összeggel szállt be, de a Zapp elárulta, terjeszkedésre fogja használni a friss tőkét.

Van miből

Hamilton a kissé botrányos tavalyi szezonzárú futam során a bajnoki cím mellett egy tetemes év végi fizetésemelésről, cirka négymillió euróról (1,43 milliárd forint) is lemaradt. Minden bizonnyal nem az anyagiak miatt keserű most a szájíze, ugyanis az idei szezonban már 49 millió eurót, azaz nagyjából 17,5 milliárd forintot keresett. A brit versenyző továbbá évente hozzávetőlegesen 10 millió euróval gazdagodik szponzorai, egyebek között a Monster, a Puma, a Tommy Hilfiger, a Sony, a Bose, a Bell és a Gran Turismo jóvoltából.

Verstappennel már más a helyzet. A Marca újság értesülései szerint a világbajnoki győzelem összesen 14 millió euróval, átszámítva nagyjából ötmilliárd forinttal gyarapítja a Red Bull Racing pilótájának vagyonát. Idei teljesítményének köszönhetően ugyanis a jövő évi fizetése várhatóan a jelenlegi 23 millió euróról (8,234 milliárd forint) 37 millió euróra (13,246 milliárd forint) fog nőni.

A világbajnoki jutalmat vélhetően nem az F1-től érkező „pilótadíjként”, hanem szerződéses megállapodások és a szponzorálási lehetőségek révén válthatja be a fiatal versenyző.

Ne hagyd ki!