Az ágazati bértámogatások, a kormányzati intézkedések sokat segítettek tavaly a magyarországi gyorsétterem-láncoknak, ahol jellemzően bejelentve, borravaló nélkül dolgoznak a munkavállalók. De ez sem tudta megállítani a KFC, a McDonald's és a Burger King bevételeinek esését, az eredmények romlását.


A számos változáson átesett hazai McDonald's hálózat 2020 végén már 93 étteremből állt, ebből 46 franchise rendszerben és 47 vállalati üzemeltetésben volt. A társaságot hátrányosan érintette a járvány, de a Napi.hu által idézett beszámolója arra is kitér, hogy a vírusterjedés megelőzéséhez meghozott kormányzati intézkedések és a fogyasztás visszaeséséből származó bevételkiesést valamennyire kompenzálni tudta a cég, valamint a csökkent fogyasztás következtében előálló árbevétel-kiesést a Drive éttermek nyitvatartásával és a házhoz szállítás promóciójával enyhítette. Emellett a költségszintet is csökkentették.

A cég árbevétele így is közel 9 százalékkal esett a 2019-es 41,04 milliárd forinthoz képest: tavaly 37,41 milliárdos forgalmuk volt. Igazán az eredményen látszott meg a járvány hatása: 5,56 milliárdos két évvel ezelőtti szintről a 3,67 milliárdos szintre olvadt az összeg.

 A KFC

A 2020 végén 26 Pizza Hut (PH), és 73 Kentucky Fried Chicken (KFC) éttermet franchise rendszerben fenntartó AmRest Kft. működését is megütötte a járvány, jóllehet, a KFC már 2017-ben elindította a kísérletezést a házhoz szállítással. A forgalom a 2019-es 32,03 milliárdról 29,73 milliárdra, kicsit több mint 7 százalékkal esett vissza. Az eredményt viszont nagyobb csapás érte: a 2,45 milliárd helyett csak 80,96 millió forintot hoztak. Ebben a járványügyi szabályok, leállások mellett fontos szerepet játszott egy 486,97 milliós értékvesztési leírás is, miközben egy évvel korábban csak 10,5 millió szerepelt ezen a soron.

A Burger King 

Tavaly év végén 44 Burger King étterem volt Magyarországon, mellette a hazai üzemeltető Fusion Befektetési Zrt.-hez tartozott még 2 kávézó, illetve 1 raktár is. A múlt évben 3 új éttermet nyitottak is, miközben a Nyugati téri egységet bezárták a fővárosban. A számok azt mutatják, hogy a járványkezelés a visszaesés ellenére sikeres volt. Ugyan a forgalom 8,6 százalékkal esett, a 2019-es 20,41 milliárdról 18,65 milliárdra, de az adózott eredmény 1,55 milliárdról „csak" 1,32 milliárdra csökkent.

A Burger King üzemeltetői szerint ebben az állami támogatások megjelenése és mértéke kritikus jelentőségű volt.


The Conversation

Friss

123rf

Rossz számlák miatt bukhatjuk az otthonfelújítási támogatást

Alaposan felpörgette az építőipart az utóbbi idők egyik legnagyobb volumenű lakásfelújítási támogatási programja. A 2021. január 1-jével startolt otthonfelújítási támogatással együtt a lakásfelújítási szakmunkákhoz kapcsolódó számlázási kérdések is előtérbe kerültek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A két tesó csípős cukorkákkal robbantott bankot

A 26 éves JJ és a 19 éves Rudy Jimenez élete egyetlen év alatt olyan fordulatot vett, amelyre egyikőjük sem számított. Az Egyesült Államokban, Houston közelében élő mexikói testvérpár mellékesként indított el egy kis online webshopot, amely csupán 12 hónap több mint 30 milliós bevételt generált.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Egy megnyerő önéletrajz érdekében kerüld el ezt a 6 bakit!

Manapság fontosabb, mint valaha, hogy tökéletes legyen az önéletrajzod. Hiába áll rendelkezésre az interneten CV készítési útmutatók tömkelege, sokan mellényúlnak. Nézzük, mire érdemes figyelni az önéletrajz elkészítésekor!

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!