Az elmúlt tíz évben minőségi megújuláson ment keresztül a hazai húsipar
Fotó: Shutterstock

Az élelmiszerek minőségének rovására is mehet a drágulás

A jelentős drágulás miatt a gyengébb minőségű termékek felé tolódhat a kereslet. Visszaeshet a minőségi hústermékek kínálata, és megjelenhetnek a silányabb áruk a boltokban – vélik magyar húsipari szereplők.


Egekben az élelmiszerek ára

23,1 százalék volt az átlaginfláció Magyarországon novemberben éves alapon az Eurostat harmonizált fogyasztóiár-indexe (HICP) szerint. Az élelmiszerek áremelkedése a teljes termékcsoportot nézve 49,2 százalékra rúgott. Hazánk az első helyre ugrott az éves általános drágulás tekintetében az Unióban, megelőzve a korábban listavezető balti országokat.

A jelentős drágulás miatt csökkenő kereslettel és silányabb minőségű termékek visszatértével kalkulálnak az üzletekben hazai húsipari szereplők. Csányi Attilát, a Bonafarm Csoport vezérigazgatója is arra számít, hogy nőni fog a kereslet a gyengébb minőségű élelmiszerekre. Továbbá Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke is hasonlóan nyilatkozta a témában.

A fogyasztók nagyon érzékenyek az árakra, ezért már érkeznek a jelzések arról, hogy a korábbinál többen fordulnak az olcsóbb termékek irányába, ahogyan a forgalom visszaesését is tapasztalják a feldolgozók

- mondta a Hússzövetség elnöke a VG-nek.

 Emelkedtek a húsipar költségei

Éder Tamás hozzátette, a feldolgozók költségei az év eleje óta olyan mértékben nőttek, hogy azt sokszor nem fedezi a termékek ára. Ezért a következő hónapokban további drágulás várható a húskészítmények piacán.

Arról is tájékoztatott, hogy 70-80 százalékkal nőtt az élősertés árszintje február óta. Ehhez jön az energia és a munkabér emelkedett költsége. Vannak olyan cégek, amelyek a tavalyi szinthez képest kilenc-tízszer nagyobb gáz- és áramszámlát kénytelenek fizetni. Mindezek fényében nem tartja túlzónak a húskészítmények 30-40 százalékos drágulását.

Eddig javult a minőség, most megfordulhat a tendencia

Elmondta, hogy az elmúlt tíz évben minőségi megújuláson ment keresztül a hazai húsipar. Azonban a jelenlegi infláció veszélyezteti az ezen a területen elért eredményeket.

A fogyasztók eddig szívesen költöttek a drágább, minőségibb termékekre, aminek eredményeként sokat javult a hazai húskészítmények kínálata. Ez a folyamat azonban most megtört

- hívta fel a figyelmet az elnök.

Mindemellett arra számít, hogy az év végi ünnepi időszakban változatlan marad a kereslet. Virsliből és füstölt árukból is jelentős mennyiség kerül a magyarok asztalára.


Ne hagyd ki!