Az influencerek a digitális marketing popsztárjai

Aki nem barlangban él, biztosan hallott már az influenszer jelenségről. De valóban irigylésre méltó életet élnek?


Manapság virágkorukat élik a véleményvezérek, akik a Youtube, a Facebook, és az Instagram lehetőségeit kihasználva kisebb-nagyobb népszerűségre tettek szert, amire egész iparág épült ki az utóbbi években.

Kölcsönös előnyök

Sok fiatalnak csábító ez az életforma, hiszen azt láthatjuk, hogy sokan abból biztosítanak maguknak jó életet, hogy képeket, videókat posztolnak, termékeket reklámoznak, utazgatnak, irigylésre méltó életet élnek. Legalábbis sokan így látják. Ennek köszönhetően egyre többen szeretnének befutni ilyen karriert, aminek eredménye az, hogy manapság rengeteg területen és témakörben megtalálhatók a már befutott és az éppen feltörekvő influenszerek. Általuk remek lehetőségek nyíltak a vállalatoknak is a marketingjük bővítésére. Ezek fizetett promóciókban teljesednek ki, amivel a véleményvezér is jól jár, hiszen bevétele keletkezik, illetve a vállalatok is több potenciális vevőhöz tudják eljuttatni a termékeiket.

Az influenszer marketing első lépései

Természetesen a megbízók részéről itt is elengedhetetlen az alapos elemzés egy együttműködés előtt. Fontos, hogy mekkora aktivitás mérhető egy-egy posztnál, mennyi megosztást, hozzászólást, reakciót kap, illetve mennyire illik bele a termékünk abba, amit a kiszemelt véleményvezérünk képvisel.

Magyarországi tapasztalatok alapján a legnagyobb megtérülést úgy érhetjük el, ha több, kisebb követőtáborral rendelkező influenszerrel működünk együtt. Jelen esetben a kisebb bázis nagyjából ötezer és huszonötezer közötti követőt jelent. Ezek szinte kivétel nélkül tematikus oldalak, amelyek elkötelezett követőkből állnak, így a konverziós ráta is magasabb ezen véleményvezéreknél.

Több hozzászólás, megosztás, reakció érkezik arányaiban a promóciós képekre, videókra, hiszen a követők is hasonló érdeklődési körrel rendelkeznek, illetve nagyobb bizalommal keresik fel ezeket a profilokat. Ilyen együttműködésekkel elérheti a cég, hogy lényegében mások beszéljenek a termékéről, így nem egy direkt hirdetést látnak a cégtől, hanem egy személyes értékelést, ajánlást egy olyan embertől, akinek a véleményére adnak a követői. Éppen ezért a követőtábor nagyságától függően akár háromszoros elérést is eredményezhet egy influenszer promóciója, mint a cég sajátja. Ez nagyobb követőbázisoknál több is lehet, viszont ott már felhígult és kevésbé dedikált táborról beszélhetünk.

A piszkos anyagiak

Vegyünk példának egy tízezer követővel rendelkező influenszert, aki minőségi tartalmakat gyárt, valamint viszonylag sok reakciót kap. Az ő esetében teljesen reális, hogy elkérjen 15-20 ezer forintot egy promóciós képért, egy Youtube videós bevágásért pedig akár 20-30 ezer forintot is. Itt azért is van különbség, mert a befektetett munkáját is meg kell fizetnünk. Értelemszerűen egy videó elkészítése több időt vesz igénybe, mint egy kép feltöltése. Emellett vannak, akiket ügynökségek képviselnek, az ő sikerdíjuk is befolyásolhatja az árszabást.

Aki 50 ezer követővel rendelkezik, már egy másik kategória. Itt teljesen reális, hogy egy több képből álló promócióért (például 5 héten keresztül, hetente 1 szponzorált tartalmat feltölt) 150-200 ezer forintot elkérjen

A következő lépcső pedig a 200-300 ezer, esetenként ennél is több követővel rendelkező influenszerek csoportja, akik egy-egy posztért 200 ezer forinttól kezdve akár félmillió forintot is elkérhetnek. Ez eleinte soknak hangozhat, de általában még így is nyereséges lesz a cég számára egy ilyen kampány, hiszen jóval több aktív követőt érhetnek el így. Emellett nem csak vásárlókat szereznek, hanem el is ültetik az emberek fejében a márkájukat.

Megéri ez nekem?

A tökéletes eredmények elérése érdekében fontos, hogy tisztában legyünk cégünk saját marketing adataival, a témakörhöz kapcsolódóan leginkább az elérések terén. 1000 Ft ráfordítással átlagosan 3300 embert érhetünk el Facebookon, 4000 embert Instagrammon, viszont egy blog oldalon ez a szám csupán 100-200 embert takar. Ezeket ugye saját hirdetések útján érjük el, kevesebb lehet az organikus kattintó, ám egy influenszer esetében már rendelkezésünkre áll egy lelkes tábor.

  • Alapvetően egy 10 ezer fős táborral rendelkező véleményvezér esetében Instagramon 5 ezer embert érhetünk el organikusan, ez a szám 2500 körül van Instagram sztori esetében.
  • Facebookon ekkora követőbázissal az organikus elérés 2000 fő körül mozog.
  • Youtube-on négyezer fős elérést produkálhatunk az első 1-2 hónapban.

Ezek a számok egy nagy átlagra vannak levetítve, és természetesen vannak olyan feltörekvő személyek, akik akár ingyen is vállalnak promóciókat. Az előzőekben taglalt véleményvezér-díjak a szakmailag elismert és közkedvelt influenszerek esetében jellemző, ám az ő eléréseik jóval magasabb eredményeket produkálnak, amit saját cégünk nem biztos, hogy el tudna érni. Mielőtt partnerségbe kezdenénk, fontos kikérni a kiszemeltünk elérési adatait, konverziós rátáját, és mérlegelhetjük, hogy érdemes-e közösen dolgozni vele. Ami vitathatatlan, hogy a marketing egyik alappillérévé vált ez az iparág, és aki nem akar lemaradni, érdemes kiaknáznia a benne rejlő lehetőségeket.


Ne hagyd ki!