Olcsóbb lehet akár a monitor, a processzor vagy a videokártya is
Fotó: Shutterstock

Rövid távon olcsóbb lehet néhány IT-eszköz, de ez nem tart sokáig

Rövid távon akár olcsóbbak is lehetnek például a processzorok, a videokártyák és a monitorok az európai piacon. Közép- és hosszútávon viszont drágulhatnak a hardverek az ukrajnai háború miatt, miután készlethiány várható több informatikai termék alapanyagából.


Megérintette a háború a számítástechnikai termékek piacát

Az informatikai termékek iparágában akadozó ellátási láncokról és leálló gyárakról számolnak be a szakértők, miután számos kulcsfontosságú alapanyagból alakult ki hiány az orosz-ukrán háború következtében. Emellett egy lényeges iparági szereplőnél, Kínánál is gondok adódtak, miután új erőre kapott a covid, ami újabb problémákat szülhet az ágazatban – írja a sg.hu számítástechnikai-szakmai portál.

„Rövid távon túlkínálat, középtávon azonban egy minden eddiginél nagyobb hiánygazdaság előszele várható”

– idézi a portál Hagymási Balázst, az iPon kommunikációs vezetőjét. A rövid távú túlkínálat azzal magyarázható, hogy az Oroszországgal szemben hozott gazdasági szankciók miatt több informatikai gyártó leállította az értékesítést az orosz piacra. A felhalmozott készleteket pedig leginkább Európában próbálják meg értékesíteni.

A nyarat követő időszakban azonban megváltozhat a helyzet. Az Oroszországon átívelő vasúti útvonalak kiesnek a nemeztközi szállítmányozás vérkeringéséből, ezért muszáj lesz a költségesebb módjait használni az áruszállításnak.

Változik a piac

A cikk megjegyzi azt is, hogy Oroszország közel Európa-méretű piacnak számít az IT- szegmens esetében, tehát a számítástechnikai termékek átcsoportosítása az európai piacra jelentős tételeket jelent. Hagymási Balázs szerint már Magyarországon is megjelentek az első, orosz piacra szánt EAN-kóddal ellátott processzorok és videokártyák, valamint nagyobb mennyiségben érkezhetnek monitorok is.

További anomáliát okoz az informatikai termékek piacán, hogy amíg Oroszországba nem akarnak, addig Ukrajnába a háború miatt nem is tudnak termékeket szállítani a gyártók. Ezért a keleti szomszédunk piacaira készülő termékek is végül más, elsősorban uniós országokban köthetnek ki.

Később jöhet a baj

Fontos azonban megemlíteni, hogy a félvezetőgyártás során használt elemek jelentős részét ukrán és orosz gyárak állítják elő. A koronavírus-járvány már korábban is problémákat okozott ezen termékek ellátási láncában, a háború tovább súlyosbíthatja a helyzetet. Különösen az ipari minőségű neongáz ára emelkedhet a közeljövőben a csökkenők kínálat miatt, aminek a chipgyártásban van fontos szerepe. Kiemelendő továbbá a palládium és a hélium hiánya, ami szintén jelentős gondot okoz az IT-szektor számára.


Ne hagyd ki!