Összességében 15,3 százalékkal ugrottak meg a lakásárak és 30,9 százalékkal az albérleti díjak 2010 óta Európában – írja friss összesítésében az Európai Uniós statisztikai hivatala, az Eurostat.


A hivatal 2021 első negyedévének adatait hasonlította össze a 2010-ben rögzített árakkal. Az összehasonlításban van néhány kakukktojás. Az nem meglepő, hogy 23 uniós tagországban emelkedtek, az viszont már igen, hogy négyben csökkentek a lakóingatlanok árai.

A 4 plusz 2 kakukktojás

Spanyolország, Ciprus, Olaszország és Görögország azzal tűnik ki, hogy ott csökkentek az árak a vizsgált időszakban, Ciprus és Görögország pedig azért is kilóg a sorból, mert ott az albérleti díjak is mérséklődtek. A drágulás listavezetője Észtország, ahol 126 százalékkal emelkedtek a lakásárak és 146 százalékkal a bérleti díjak. A lakásárakban Luxemburg a második, 108 százalékos emelkedéssel, a lakbérekben pedig Litvánia követi az észtekek, 108 százalékos emelkedéssel.

A lakóingatlanok drágulási listáján Magyarország a harmadik, 100 százalékot közelítő eredménnyel. A bérleti díjak 10 év alatt több mint 40 százalékkal emelkedtek.

A lista

Lakásárak az EU-ban

Forrás: Eurostat


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Sorstársait segíti a semmiből jött milliárdos üzletasszony

Az indonéziai Tessa Wijaya mindig is arról álmodott, hogy sikeres karriert fusson be a fintech szektorban. Képzetlen, délkelet-ázsiai nőként azonban ez szinte lehetetlennek tűnt. Kitartásának köszönhetően minden akadályt leküzdött, dollármilliárdos üzletet alapított, most pedig azon dolgozik, hogy más nők is a nyomdokaiba lépjenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gates, Musk és Cook nem finomkodik, ha Steve Jobs-ról van szó

Steve Jobs bevonult a történelembe. Munkatársak és versenytársak tömegei tulajdonították sikerük egy részét Jobs-nak, aki kereken 10 évvel ezelőtt hagyott itt minket örökre. Ma van a nemzetközi Steve Jobs megemlékezés napja, utánajártunk, hogyan vélekednek az üzletemberről napjaink meghatározó piaci szereplői.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!