Rekordokat döntöttek a rendezvények az elmúlt hónapokban
Fotó: Shutterstock

Kevesebb lesz idén az "ereszd el a hajamat" céges buli

Általánosságban a korábbiaktól csendesebbnek ígérkeznek az idei karácsonyi céges partik. A gazdasági feszültségek miatt inkább a könnyedebb, barátkozós csapatépítőkre nőtt meg az igény a pörgősebb ünnepi bulik helyett.


Pörögtek a rendezvények az elmúlt hónapokban

Nem maradt nyoma a koronavírus-járványnak a céges rendezvények piacán. A jellemzően holtszezonnak számító augusztusban például rekordszámú eseményük volt a rendezvényszervezőknek. Emellett dupla megrendelésszámot hozott a szeptember és az október is a korábbi évek azonos hónapjainak átlagához képest - írja a VG.

Az online évzáró rendezvények teljesen háttérbe szorultak. Az értekezletek egy része viszont hibrid eseménnyé alakult, amire külföldről is be tudnak hívni kollégákat élő csapatépítő programokba. Kitágult a tér, a külföldi kollégákat közelebb tudják hozni, és miután nem kell az utaztatásra költeni, ilyen téren rugalmasabbak lettek a cégek

- nyilatkozta Kovács Andrea a nagyvállalati ügyfelekre specializálódott Life Training Kft. ügyvezetője.

Bekavart a gazdaság a karácsonyi bulikba

A szakértő szerint továbbra is nagy az idény a céges partikra, azonban úgy tűnik, hogy tartalmilag változnak a karácsonyi bulik. Már nem az adrenalinképző programokra és az aktivitásra van igény, hanem a munkatársak könnyedebb kikapcsolódására: a társasági kapcsolatok építésére, közös beszélgetésekre, közös alkotásra.

Ezt leginkább a coviddal, a háborús feszültséggel, a rezsi miatti bizonytalansággal és az inflációs hírekkel magyarázza Kovács Andrea. Azonban – mint mondta – a büdzsé rendelkezésre áll, igaz, felfutottak a last minute megrendelések.

A kínálat széles és színes, klipkészítés, gasztrokaszinó és városi túrázás, közös alkotások egész sora szerepel benne, de van igény olyan stresszoldó programokra is, mint az arctorna vagy relaxációs technikák megismerése

- tájékozatott az ügyvezető.

A karácsonyi partikat zömében az ünnep előtti két hétben, döntően csütörtökön és pénteken tartják. Ezekre az időpontokra (december 8–9 és december 15–16) gyakorlatilag elfogytak a népszerű rendezvényhelyszínek.

A rendezvényszervezők szerint jellemzően nem nőtt a rendezvények költségvetése tavaly óta. Leginkább 10-30 ezer forinttal számolnak a vállalkozások egy alkalmazottra vetítve.

Könnyen búcsút inthetünk a téli wellnessnek

Könnyen előfordulhat, hogy ünnepi céges wellnessre kevesebb példa lesz idén. Területi alapon a wellness-szállodák energiaköltsége a legmagasabb a vendéglátásban, ezért ők vannak a legnagyobb bajban a szektorban az energiaárak elszállása miatt. Egyes helyeken a gázért nyolcszor, a villanyért öt-tízszer annyit kell fizetni, mint korábban. Például egy 150 szobás wellnesshotel az eddigi havi 10-12 millió forintos energiaszámla helyett a következő hónapokban majdnem százmilliót fizethet, ami kigazdálkodhatatlan – nyilatkozta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

A legtöbb szállodában nem lehet szüneteltetni a wellnessrészleget, hiszen sok vendék kifejezetten azért megy oda. Ezért a legtöbb nagy gáz- és áramfogyasztású hotelnek valószínűleg legalább a télre be kell zárnia. Azonban ez még nem történt meg, hiszen novemberben-decemberben érkezhetnek azok a számlák, amelyeken látni lehet a költségnövekedést.

Ne hagyd ki!