Kék inges, szürke nadrágos, fekete cipős ember riadtan, a kezeit az égbe emelve nézi az óriási bitcoint, amely egy medvecsapdában várja áldozatát
Fotó: Shutterstock

14 milliárd dolláros rekordhaszonnal zárták 2021-et a kripto-csalók

A kriptovalutákhoz köthető csalásokból származó károkozás tavalyi összértéke meghaladta a 14 milliárd dollárt. Az átverések száma jelentősen nőtt 2020-hoz képest, amihez nagyban hozzájárult a bűnözők új taktikája-derült a Chainalysis kriptocég éves bűnügyi jelentéséből.


Rekord a rossz fajtából

A Chainalysis nyilvánosságra hozta a 2021-es kripto-bűnügyi jelentését. Kiderült, hogy a csalók tavaly több mint 4452 milliárd forintnak megfelelő kriptovalutát loptak el és csaltak ki a gyanútlan befektetőktől. A megelőző évhez viszonyítva ez 79 százalékos növekedést jelent.

Az eddigi legveszteségesebb év a 2019-es volt, amikor közel 10 milliárd dollárral gazdagodtak a világ kripto-bűnözői. 2020-ban komoly visszaesés volt tapasztalható a bűncselekmények számában, ez viszont azt eredményezte, hogy idén kiugróan rossz eredmények születtek.

A jelentésből kiderült, hogy napjainkban különösen kedvelt módszernek számít egy viszonylag új, az úgynevezett „rug pull” taktika. Ennek során a csalók létrehoznak egy valutát, megvárják, míg néhány száz, rosszabb esetben több ezer ember befektet, majd napokon belül nyom nélkül felszívódnak az emberek pénzével, a kriptovaluta pedig értéktelenné válik.

2021-ben több mint 2,8 milliárd dollárt kaszáltak a rug pull-okkal, míg 2020-ban a károsultak csupán egy százaléka alól „húzták ki a szőnyeget”.

Szőnyegek és piramisok

A megfelelő technikai tudással olcsón és könnyen létre lehet hozni új tokeneket az Ethereum blokkláncon vagy más hálózatokon, a decentralizált kereskedelmi platformokra történő listázásuk pedig nem igényel kódauditálást

-magyarázzák a szakemberek a rug pull-ok népszerűsége mögött rejlő okokat a jelentésben megjegyezve, hogy egy kódauditálással pillanatok alatt kiszűrhetők a kamu valuták.

2021 legnagyobb rug pull csalását a török Thodex hajtotta végre, amelynek vezérigazgatója nem sokkal azután eltűnt, hogy a kriptotőzsde befagyasztotta a kiutalásokat. A befektetők 2,6 milliárd dollár értékű kriptovalutát veszítettek.

A Finiko vállalat pedig egy tipikus piramisjátékot üzemeltetett kifejezetten az oroszul beszélő emberek számára, akiket összesen több mint 1,1 milliárd dollárral károsított meg.

A pénzügyi forradalom veszélyei

A csalások és lopások számának növekedéséhez nagyban hozzájárult a decentralizált pénzügyi szolgáltatások, azaz a DeFi-k kirobbanó népszerűsége. A DeFi platformok célja az, hogy a pénzügyi folyamatokból (például hitelfelvétel, pénzküldés) kigolyózzák a közvetítőket. Ezek a rendszerek a bankokat és az ügyvédeket okosszerződésekkel helyettesítik.

Az okosszerződés alapvetően egy jogi megállapodás két ember, két vállalat, vagy egy ember és egy vállalat között. Tartalmilag megegyeznek a hagyományos szerződésekkel, a különbség az, hogy az eladó és a vevő közötti feltételeket magasszintű programozási nyelveken kódolják, amelyeket a blokklánc segítségével tárolnak és továbbítanak. Ezzel automatizálják és megkönnyítik a feltételek érvényesülését. Így a tárgyalásokat gyorsabban le lehet zavarni, és szinte minden jogi eljárás és tranzakció hatékonyabban és egyszerűbben vihető véghez. Mindez azért lehetséges, mert az okosszerződések önmagukat hajtják végre.

A DeFi tranzakciók volumene 912 százalékkal nőtt tavaly 2020-hoz képest. Kim Grauer, a Chainalysis kutatási vezetője azonban rámutatott, hogy az újonnan bevezetett protokollok sokszor olyan kódsebezhetőséget tartalmaznak, amelyet a hackerek könnyedén ki tudnak használni. Az ellopott 14 milliárd dollár 21 százaléka vezethető vissza ilyen esetekre.

A kriptovaluta-lopások (magyarul az, amikor a hacker feltör egy kriptotárcát és átutalja saját magának a tartalmát) száma 516 százalékkal növekedett 2021-ben, amelyek során 3,2 milliárd dollárt zsebeltek be a támadók. A teljes összeg 72 százaléka DeFi platformokról tűnt el.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a gigantikus összeg eltörpül amellett, hogy mekkorát nőtt a teljes kriptopiac az elmúlt évben. 2021-ben 15,8 billió (!) dollár volt a kriptovaluták globális tranzakciós volumene, ennek 0,15 százalékát tették ki az illegális címekkel kapcsolatos utalások. A Chainalysis kutatói szerint a rekordösszeg ellenére az a legmeglepőbb, hogy az illegális akciók száma csupán 79 százalékkal nőtt. Ez azt jelenti, hogy évről-évre csökken a károkozás mértéke a kriptopiacon.

Ne hagyd ki!