Jelentős rendszerfrissítés érkezik
Fotó: Shutterstock

Változtat a Microsoft a Windows 11-en

Időben megérkezett a legelső, nagy frissítőcsomag a Windows 11-hez. A fejlesztő Microsoft tovább finomította a vadonatúj felhasználói felülettel bíró operációs rendszerét.


Frissít a Windows 11

Elkezdték terjeszteni a Windows 11 első, nagy horderejű frissítését a klienseknek a héten. A frissítőcsomag az eredeti kezelőfelületen kis mértékben változtat, azonban a „motorháztető alatt” újdonságokkal találkozhat a legtöbb felhasználó – írja a hwsw.

A méretek csökkenése és a sebesség növelése újabban fontos szempont a Microsoftnál. Éppen ezért a frissítés minden korábbi rendszerfrissítéstől kisebb csomagban (csupán 450 MB) érkezik, ezért gyorsabban is települ.

Több újdonság a Windows 11-ben

A Windows 11 nagy frissítésének a legszembetűnőbb módosítása a File Explorerben böngészők mintájára megjelenő füles elrendezés lesz, azonban ez csak októberben kerül bele a repertoárba. Ezen kívül olyan újdonságokkal egészítik ki az UI-t, mint a Start Menüben kialakítható könyvtárszerkezet, valamint a Snap Layout finomhangolása.

A fejlesztők a fogyatékkal élőkre is gondoltak. Az ő számítógép-használatukat könnyítheti meg például a teljes rendszerfelületet érintő feliratozási lehetőség, illetve a megújult szövegolvasó. Viszont az utóbbi egyelőre csak angol nyelven használható.

A Microsoft a gamereknek is készült meglepetéssel. Az Xbox Game Bar helyét az Xbox Controller Bar veszi át, illetve ezentúl az ablakban futó játékoknál is használhatók az Auto HDR és VRR üzemmódok.

Emellett a továbbfejlesztett, alap fotomanipulációra használható Photos app, a taskbar kisebb finomhangolása, illetve a vágólap-kontextusok kibővítése is újdonság lehetnek a felhasználóknak.

Ezentúl különösebben nem érdekli a Windows 10 a Microsoftot

Arról is írtunk, hogy a Microsoft a továbbiakban nem kíván érdemben foglalkozni vele, ezért csupán évente egyszer kap a verziószámát megváltoztató óriásfrissítést a Windows 10. Emiatt a verziók életciklusa hosszabb lehet a korábban tapasztaltnál, ami nem rossz hír a program felhasználóinak.

Azonban a Microsoft közölte a napokban, hogy már csak egyszer fogja frissíteni a Windows 10 tavaly tavasszal kiadott 21H1-es változatát. A Windows 10 May 2021 Update néven is emlegetett rendszerhez idén december 13-án érkeznek utoljára biztonsági frissítések. A Windows 10-es vagy 11-es rendszerű számítógépek nagyjából negyedét érintheti a változás, hiszen az AdDuplex júniusi adatai szerint ezen gépek 23,9 százalékán ez fut.

Valószínűleg a Microsoft automatikusan frissíti a felhasználóit a 21H2 jelzésű utódjára, azonban tömegek lehetnek, akiknél valamiért nem települ a frissítés. Ők a Windows 10 letöltési oldalán lévő segédprogrammal oldhatják meg az aktuális főverzió telepítését.

A számítógépen futó Windows 10 verziójára a Gépház alkalmazás Rendszer Névjegy oldalán lehet rákeresni a Windows-specifikációk bekezdésben.

Ne hagyd ki!