Sokak korábbi kedvencei közé tartoztak a régi Nokia készülékek
Fotó: Shutterstock

Visszahozná a régi szép időket a Nokia

Idén lesz 158 éves Finnország büszkesége, a Nokia. A cég nagyjából 10 éve eladta a mobilgyártó részlegét a Microsoftnak. Most újra próbálkozik valamivel.


Két Nokia egy időben

A mobiltelefonok első felfutása idején igazi királynak számított a finn Nokia. Később a Microsoft (2013-ban) felvásárolta a cég telefongyártó részlegét körülbelül 7,2 milliárd dollárért. Ekkor a finnek belementek, hogy 2016 utolsó negyedévéig nem hozzák vissza a márkanevet az okosmobilok piacára.

A tilalom lejárta után visszatért a márka a szektorba: a HMD Global szerezte meg a névhasználat jogát. A cég a Nokia régi vezetőihez köthető. Hozzájuk hasonlóan szintén a Helsinki melletti Espooban működnek, valamint a telefonkészülékek mellett például táblagépeket gyártanak.

Azonban a HVG arról ír, működik a régi Nokia is, vagyis a vállalat azon része, amelyik nem kellett a Microsoftnak. Ők leginkább hálózatfejlesztésben utaznak. Kutatnak, fejlesztenek és építenek.

Megváltozik a régi cég logója

A Nokia mintegy hatvan éve használja a logóját. Azonban a napokban a régebbi vállalat bejelentette, lecseréli azt. Ezzel szeretnék elérni, ne mobiltelefon-gyártóként gondoljanak rájuk, hiszen a hálózatokra és az ipari digitalizációra fókuszálnak – írja a Bloomberg. A név megmarad, azonban teljesen új dizájnt kap.

A HMD Global eddig nem reagált a régi Nokia arculatváltására, és továbbra is a korábbi logót használja a mobilkészülékeken.

Otthon javítható Nokia?

Mindeközben a HMD Globalnak is volt egy nagy bejelentése a napokban. Közölték, megtették az első lépéseket ahhoz, hogy ismét nagy telefongyártóvá váljanak. Emellett Európában szándékoznak gyártani a készülékeiket, ezért az idén Ázsiából az öreg kontinensre kerülhet az 5G-s modelljeik gyártása.

Továbbá három középkategóriás, nem 5G-s Nokiáról is lerántották a leplet. A Magyarországra 2 GB RAM és 64 GB tárhely kombinációjával érkező C22 listaáron 50 ezer forintba kerül. A 4 GB + 64 GB felszereltségű C32-ért 65 ezer forintot kérnek. Mindkét modell aksija akár három napig is bírhatja a feltöltés után.

A harmadik készülék az említetteknél a gyorsabb és gyorsabban tölthető Nokia G22. Ez lesz a finn cég első olyan telefonja, amelynek ha baja esik, otthon is viszonylag egyszerűen javítható. 80 ezer forintos listaáron lesz kapható. A szerelőkészlete 5 euróba, vagyis nagyjából 2000 forintba fog kerülni, de fizetni kell az új alkatrészekért. Egy akkumulátor 30 euróért (12 ezer forint) lesz elérhető, új töltőbemenetet 25 euróért (10 ezer forint) lehet beszerezni. Ha pedig a képernyőnek esik baja, újat 50 euróért (19 ezer forint) lehet rendelni.

Ne hagyd ki!