Globális hiány és drágulás várható a terméknél
Fotó: Shutterstock

Érdemes lehet betárazni ebből a népszerű élelmiszerből

India a világ legnagyobb rizsexportőre. Mivel az ország felfüggeszti a nem basmati fehér rizs kivitelét, nagyjából a felére fog csökkenni a rizsexportja, ami a termék globális hiányát és drágulását eredményezheti. A lépest azzal indokolja az indiai kormány, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt rizshiány alakult ki a szubkontinensen.


Nemzetközi rizshiánytól tartanak a szakemberek

Az idei különösen heves monszun tönkretette az indiai rizstermés jelentős részét. Emiatt a rizs ára csupán egy hónap alatt 3 százalékot emelkedett a szubkontinensen. Éves szinten pedig 11,5 százaléknál tart a rizsdrágulás. Emiatt az ország kormánya átmeneti kiviteli tilalmat vezetett be a nem basmati fehér rizsre. Ez igen rossz hír a globális rizspiacnak, hiszen India adja a világ rizsexportjának 40 százalékát. A tavalyi statisztikák szerint a 22 millió tonnás rizskivitelüknek 45 százaléka volt a nem basmati fehér rizs.

Az indiai rizsexport korlátozása sokkal gyorsabban befolyásolhatja a világpiacot, mint Putyin háborúja Ukrajnában tette ezt a búzával. A részleges exporttilalom nagyon fájdalmas lesz azoknak az országoknak, melyek máshonnan nem tudják pótolni a kieső rizsmennyiséget

- idézi Krisna Raót, az indiai rizsexportőrök szövetségének az elnökét a HVG.

Hozzáteszik, világszerte több mint 3 milliárd ember alapvető élelmiszere a rizs. India után Vietnam és Thaiföld a világ legnagyobb rizsexportőrei, de a két ország képtelen pótolni a kieső indiai exportot. Az indiai exportrizs legnagyobb felvelőpiacai közé elsősorban afrikai és néhány ázsiai ország tartozik, például Benin, Szenegál, Elefántcsontpart, Togo, Guinea, Banglades és Nepál.

Szív- és cukorbetegeken is segíthet a vadrizs

Egyébként a rizs egyik helyettesítője lehet a vadrizs (Zizania palustris), ami közeli rokonságban áll a rizzsel (mindkettő a perjefélék családjába tartozik), mégsem tekinthető annak. Gyakorlatilag egy fűféle.

A főtt vadrizst az íze és a tápértéke miatt is fogyasztják. Fehérjében, lizin nevű aminosavban és rostokban gazdag, de zsírban szegény. A valódi rizshez hasonlóan, nem tartalmaz glutént. A magban megtalálható a kálium és a foszfor, valamint a tiamin, a riboflavin és a niacin.

Jelentős a B1, B2, B6 vitamin- mellett a vas-, a kálium-, a cink- és magnézium-tartalma is. A vadrizs magjának élelmi rost- és kalóriatartalma a barna rizséhez hasonló. Teljes értékű fehérjeforrás, tartalmazza a szervezetnek hasznos összes aminosavat.

Rosttartalma miatt salaktalanítja a szervezetet, támogatja a fogyást. Nagyon jól szabályozza az éhséget, nagyobb telítettségérzetet ad, így csökkenti az étvágyat. Káliumtartalma segíti egyensúlyban tartani a szervezet vízháztartását.

Emellett csökkenti a szívbetegség, a cukorbetegség, és az Alzheimer kór kialakulásának kockázatát. Jellemzően cukorbetegeknek is ajánlják a fogyasztását, mert egyensúlyban tarthatja a vércukorszintet.

Íze meglehetősen intenzív, füstös, ami miatt leginkább fehérrizzsel keverve fogyasztják, de sokféle köretekkel harmonizál.

Ne hagyd ki!