A Spar kiterítette a kártyáit, felkészül a Lidl, az Aldi és a többiek

Spar: jó magyar gyümölcs joghurt nem igazán létezik

Hosszú interjút adott a Spar magyarországi vezetője, beszélt többek között a béremelésről, a beszállítókról, arról, hogy mennyi pénz vittek ki tavaly az országból nyereségként, és hogy mennyit fektettek be 30 év alatt.Jó ötletnek tartják a béremelést

A Spar az elmúlt 30 évben 470-480 milliárd forintot ruházott be Magyarországon - mondta a Növekedésnek Heiszler Gabriella a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója. Tavaly például úgy fizettek ki 10 milliárd forintot osztalékként az anyacégnek, hogy közben itthon háromszor ennyi pénzt fektettek be a különféle beruházásokba. A szakember kifejezetten jó ötletnek tartja a magyar béremelést, szerinte egyértelmű, hogy az itthoni fizetéseknek fel kell zárkózniuk a nyugati bérekhez. A Sparban az elérhető legalacsonyabb bruttó alapbér 240 ezer, a próbaidő után pedig bruttó 260 ezer forint.

Sok családnak adnak munkát

A Sparnál a hazai beszállítóink aránya élelmiszer területen több mint 90 százalék. Közöttük akadnak nagy konglomerátumok és kistermelők is. A teljes képhez hozzátartozik, hogy egy részük importőr vagy import anyagokból végzi a gyártást. Noha a hazai beszállítókkal nagyon jó a tapasztalataik, ami igazán problémát jelent Magyarországon, az az, hogy sok helyen a felhasznált gyártási technológiák már roppant mód elavultak, 70-es, 80-as évekből itt maradt gépeket használnak.

Emiatt jó magyar gyümölcs joghurt például nem igen létezik

- mondta Heiszler Gabriella.

Folyamatosan keresnek munkaerőt

A szakember szerint az online vásárlás náluk nem válik meghatározóvá, mert vásárlóik szeretik a boltokat. Arról is beszélt, hogy munkaerőt nehéz találni, különösen Budapesten. Nyugat-Magyarországon egyértelműen jobb a helyzet, de mint mindig, most is Kelet-Magyarországon a legkönnyebb munkaerőt toborozni. Azt is mondta, hogy tavaly a növekedésük mértéke elérte a 8,7 százalékot, de a bővülés dinamikája valószínűleg nem lesz ekkora az idei évben.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Dízelesek, figyelem! – Korlátozza az AdBlue tankolását a Mol

A dízeles autók által használt AdBlue adalékanyag eladásának korlátozását jelentette be a Mol, az utóbbi napokban tapasztalható tömeges felvásárlási hullám miatt ugyanis ugrásszerűen nőtt a termék iránti kereslet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Ismét hiány lehet WC-papírból? Most nem a járvány miatt

Az alapanyaghiány a papíripart is elérte. Emiatt egyes szalvéták már hiányoznak a boltok polcairól, illetve akadhat gond a WC-papírral is. A szektort a járvány, illetve a műanyag termékek tiltása bolygatta fel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shuttersstock

Már az agrárium is pesszimista: bajban lenne az ágazat?

Míg a gabonatermesztők soha nem látott jó árakon tudják értékesíteni terményeiket, és ezért bizakodva tekintenek előre, addig az állattenyésztési piac egyes szereplőinél jóval nagyobb pesszimizmust tapasztaltak az idei harmadik negyedévben a Takarékbank Agrár Üzletágának elemzői. Az agrárágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index öt negyedéves emelkedés után kismértékben csökkent.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!