A korábbianál szigorúbb szabályok vonatkoznak a webáruházra
Fotó: Shutterstock

Megcsípte a Temut az Európai Unió

Hivatalosan is megkapta a VLOP státuszt az Európai Bizottságtól a Temu. A kínai hátterű webáruház havi átlagos vásárló/felhasználószáma jócskán meghaladta azt a küszöbértéket, mely felett az online piacterek működését szigorúbb szabályok közé szorítja az Európia Unió.


Az eddigieknél szigorúbb szabályok vonatkoznak a Temura

Az Európai Bizottság értesítette a Temu webáruház üzemeltetőjét, azaz a PDD Csoportot, hogy a kereskedelmi tevékenységük elérte a Digital Services Act (DSA) által meghatározott határt az EU-ban. Így a cég innentől "nagyon nagy online platformnak" (VLOP) minősül az államközösségben.

A DSA szabályai kötelezővé teszik a 45 millió felhasználót meghaladó platformoknak, hogy bizonyos extra szabályozásoknak is megfeleljenek. Ide értendőek például

  • a rendszerszintű kockázatfelmérési és -mérséklési kötelezettség;
  • a hamisított áruk és egyéb illegális tevékenységek elleni hatékonyabb fellépés;
  • kapcsolattartó pont létrehozása az EU-ban;
  • felhasználóbarát szerződési feltételek biztosítása;
  • valamint a reklámtevékenységük átláthatóvá tétele.

A kínai hátterű Temu átlagosan havi 75 millió vásárlót számlál az EU-ban. Szeptember végéig kötelesek alkalmazkodni a DSA szigorú előírásaihoz. A hwsw megjegyzi, az új szabályok megsértéséért akár a globális éves forgalma 6 százalékát kitevő vagyonnal is büntethető a webáruház.

Drágulhat a Temu, a Shein és az AliExpress is az EU-ban

Mindemellett - sajtóinformációk alapján - megszűnhet a 150 euró (nagyjából 60 ezer forint) alatti, Kelet-Ázsiából, főleg Kínából érkező termékek vámmentessége az Európai Unióban.

Az intézkedéssel elsősorban a Temuhoz, az AliExpress-hez és Sheinhez hasonló online kereskedőket célozhatja meg az EU. Ezeket a webshopokat versenyellenes magatartással és megtévesztő marketingtechnikákkal vádolja az unió.

A döntés jócskán megnehezítheti és drágíthatja a kínai webáruházakból történő vásárlást az Európai Unióban.

Az EU lépését a kiskereskedelmi piacai védelme mellett indokolhatják biztonsági és fenntarthatósági okok is.

Az új szabályozás 2028 körül léphet életbe.

Ne hagyd ki!