A kormány belenyúl a hazai vállalkozások áramdíjába
Fotó: Shutterstock

Ársapka: belenyúl a kormány a hazai vállalkozások áramdíjába

Gazdaságvédelmi akciótervet készített a kormány - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a múlt pénteken, a közrádiónak nyilatkozva. A részeleteket a szokatlan időpontban, hétfő délelőtt megrendezett Kormányinfón ismertették.


Az új akcióterv első eleme a vállalkozások energiaköltségeinek csökkentése. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely azt mondta: tavaly, amikor magasan voltak az árak, a vállalkozások közül a legtöbben (81 százalék) rögzített áras szerződést kötöttek. Sokan így 320 euró/megawatt áron veszik most az áramot, ezért a kormány beavatkozik. Árplafon jön júliustól három területen is, a legmagasabb ár 200 euró/megawatt nettó lesz.

A három érintett ágazat:

  • a feldolgozóipar
  • a szálláshelyek
  • és a raktározás

Az árplafon ellenőrzése az iparkamara feladat lesz.

A földgáznál nem lesz árplafon. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a gázév októbertől októberig, az áram pedig januártól januárig tart, a gázszerződések így néhány hónapon belül kifutnak, a vállalkozásoknak pedig lehetőségük nyílik új szerződéseket kötni.

A gyógyszerforgalmazók extraprofitadóját a kormány korábban 28-ról 40 százalékra emelte, ebből a cégek ezentúl 20 százalékot leírhatnak, ha az összeget beruházásra, fejlesztésre fordítják. A gyógyszergyártók extraprofitadóját megfelezik, majd jövőre még egyszer leírható lesz a fele, ha a pénzt beruházásra, fejlesztésre költik.

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint az árplafon bevezetése 40, az extraprofitadó enyhítése pedig további 30 milliárd forintot jelent. A költségvetés kifeszített keretei között szerinte ez nagy lépés a munkahelyek védelmében.


Ne hagyd ki!