olajfúrótorony
Fotó: Shutterstock

Honnan lesz gázunk télen? Itt egy újabb útvonal!

Anna Moskwa lengyel energiaügyi miniszterrel tárgyalt Szijjártó Péter egy, a magyar földgázvásárlás szempontjából jelentős és új távlatokat nyitó megállapodásról.


Először érkezhet észak felől is földgáz Magyarországra azáltal, hogy a lengyelországi Gdanskban új LNG-terminál épül, erről politikai megállapodás született a felek között

– jelentette be a magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdán a lengyel Karpaczban.

Ennek az új cseppfolyós földgáz terminálnak a lényege már nem a belső fogyasztás kielégítése, hanem a lengyel export, ami tehát a magyar kormány számára is lehetőséget biztosít onnan kapacitásokat lekötni. A Portfolio kiemeli, hogy az MVM már az első körben megragadta ennek lehetőségét.

Ezt is nézd meg! https://haszon.hu/megorizni/rezsi/foldgaz-oroszorszag-fizetes

fel\u00fcln\u00e9zetb\u0151l ipartelep

Fotó: Marcin Jozwiak/Unsplash

Szijjártó Péter szerint ez lehetőséget jelent arra nézve, hogy újabb szállítási útvonal alakuljon ki, hiszen a Lengyelország és Szlovákia közötti földgázvezeték-összeköttetés is létrejött. Szlovákiával pedig már rég összekötöttük a gázvezeték-rendszereinket, tehát éves szinten akár jelentősebb mennyiségű földgázt is tud majd Magyarország forgalmazni ezen a szállítási útvonalon.

Ez is érdekelhet: Nincs elég olaj és földgáz? Ez az iparág profitált belőle

Természetesen sok kérdést kell még tisztázni a következő hetekben, ami az árra, a szállítási feltételekre, a technikai részletekre vonatkozik, de a lényeg, hogy van egy készség arra, hogy Magyarország földgázellátása során most először egy északi szállítási útvonalat is igénybe tudjunk venni. Ez hozzátesz a biztonságunkhoz, hozzátesz az ország energiaellátásának biztonságához, ez a mostani energiaválságos időkben Európában kifejezetten fontos

– egészítette ki mondandóját a magyar miniszter.


Ne hagyd ki!