Forrósodik a vita a napelemek körül
Fotó: Shutterstock

Ki jár jól? Januártól havi elszámolás jön a napelemeseknek

Lantos Csaba energiaügyi miniszter rövid, a YouTube-ra feltöltött videóban jelentette be, hogy fontos változás lép életbe januártól a napelemesekre. Bár a részletes szabályokra és a hivatalos bejelentésre még várni kell, a Napelem Szövetség elnöke szerint így nincs esély rá, hogy valaha is megtérüljenek a napelemes beruházások.


A miniszter jó hírnek azt nevezte, hogy a minisztérium szeptemberben közzéteszi, hol lehet újra Magyarországon napelemet csatlakoztatni a hálózatra.. Lantos Csaba elmondta, korábban azért vezettek be korlátozást, mert „nagyon gyorsan” növekedett a napelempark Magyarországon, és a hálózat „nem mindenütt” volt képes ezzel lépést tartani, de mostanra megtörténtek a szükséges fejlesztések. Ezért aztán „majd” újra több településen és körzetben lehet napelemet tenni a házak tetejére.

A másik változás az elszámolásra vonatkozik. A napelemet korábban telepítők eddig élvezhették az éves elszámolás előnyeit, de ez január elsejétől megváltozik: akkortól nem éves, hanem havi szaldó elszámolás alapján számolnak el az elosztóhálózat üzemeltetőjével. Ez a korábban már napelemet telepítőkre tíz évig lesz érvényes. Aki viszont újonnan csatlakozik a rendszerhez, azokra bruttó elszámolás lesz érvényben. Így a napelemeseknek januártól havonta számolják a rendszerből vételezett és oda betáplált energia mennyiségét, és ezek nettósítása mentén számolnak el az elosztóhálózat üzemeltetőjével. A bruttó rendszer részleteit egyelőre nem tisztázta a minisztérium.

Kiss Ernő, a Napelem Szövetség elnöke az RTL-nek azt mondta: a havi elszámolási rendszerre való átváltás azt jelenti, hogy a változtatás után soha nem fog megtérülni a napelemes beruházás. A rendszereket ugyanis 8-10 éves megtérülési idővel telepítették, de az új elszámolási szabályok miatt ez nem fog megvalósulni.

Szilágyi László, a szövetség alelnöke szerint ez a kormányzati lépés inkorrekt és etikátlan. A szakember a Portfolió által kiszúrt FB-posztban felhívta a figyelmet arra, hogy a bejelentés egyelőre csak egy videóban hangzott el, hivatalos formában még nem, ezért azt kérte a minisztertől, hogy adjon lehetőséget a szakmai szervezeteknek arra, hogy részt vegyenek a szaldó elszámolás részleteinek kidolgozásában.

Ne hagyd ki!